علل دیر حرف زدن کودک و راهکار آن
به حرف آمدن کودک سیر صعودی دارد و دانستن آن برای هر والدینی الزامی است. چرا که از این طریق میتوانند به طبیعی بودن و یا طبیعی نبودن فرآیند رشد در کودک خود پی ببرند. در ادامه به شرح این روند طبیعی میپردازیم:
یک تا شش ماهگی: در این سن نوزاد قادر است صداهای خود خواستهای را تولید کند مثل غان و غون.
شش تا دوازده ماهگی: در این سن کودک باید بتواند کلماتی مانند «بابا»، «دد»، «ماما» را تکرار کند.
ده تا هجده ماهگی: در این سن نوزاد میتواند حدود پنجاه کلمه را بیان کند، در حالی که قادر به فهم صد و پنجاه کلمه نیز باشد.
هجده ماهگی به بعد: در این سن کودک باید بتواند بین سه تا پنج کلمه ارتباط برقرار کند و جمله بسازد؛ مثلا «بابا رفت». البته در این سن چون دایره لغاتش محدود است تلگرافی حرف میزند و در نهایت حرفهای کودک تا چهار سالگی به طور کامل فهمیده میشود.
دلایل دیر حرف زدن کودک
اینکه کودکی هنوز حرف نمیزند و یا دیرتر از همسالان خود شروع به صحبت میکند، دارای دلایل مختلفی است که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
_معیوب بودن سیستم تکلم کودک مانند وجود مشکل در زبان یا سقف دهان.
_وجود مشکل در مغز و ابتلا به اختلالات عصبی رشدی که در این حالت ارتباط بین مغز و سیستم کلامی ایجاد نمیشود. بنابراین کودک در استفاده از لب، زبان و فک خود برای حرف زدن دچار مشکل است؛ این کودکان در دستهی کودکان استثنایی محسوب میشوند و نیاز به مراقبتها و آموزشهای ویژه دارند.
_داشتن یک مشکل شنیداری و یا کم شنوایی کودکان اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری نیز مورد بررسی قرار گیرد. عفونت گوش در کودکان بر روی دیر حرف زدن آن ها تأثیر میگذارد.
_ مشکلات اضطرابی کودک؛ ممکن است اضطراب و استرس در کودکان مانع از طی شدن مراحل رشد کودک بشود. از جمله اختلالات اضطرابی در کودکان عبارتند از؛ اختلال اضطراب اجتماعی کودک، اضطراب جدایی در کودکان و اضطراب فراگیر کودکان.
درمان دیر حرف زدن کودک
گفتار درمانی
گفتار درمانگر از طریق انجام یک سری آزمایشها و بررسیهای مقدماتی به شما اطلاع خواهد داد که فرزندتان مشکل دارد یا خیر. اگر تشخیص او بر مبنای مشکل دار بودن فرزندتان باشد از شما میخواهد که با بردن کودک به جلسات گفتار درمانی در تسریع بهبودی او کوشا باشید، همچنین به شما آموزشهایی میدهد که در خانه با کودکتان آنها را تمرین کنید.
نقش والدین
زمانی که در گفتار و شنوایی کودک مشکلی وجود داشته باشد مداخله سریع والدین بسیار اهمیت دارد. والدین با روشهای مختلف و در خانه میتوانند فرآیند به حرف آمدن کودکشان را تسریع کنند، مثلا برایش کتاب بخوانند، با او زیاد حرف بزنند، او را متوجه صداهای پیرامونش بکنند. همچنین والدین با بغل کودک بوسیدن و محبت کردن به کودک میتوانند از فشارهای روانی و پیامدهای تاخیر در رشد کودک جلوگیری کنند.
همانطور که گفتیم بخشی از علل تأخیر در رشد کلامی به استرس و اضطراب در کودکان مربوط میشود. لازم است والدین منشأ استرس را در کودک خود بیابند و به دنبال راههای کاهش و درمان باشند.