انواع افسردگی و اختلالات خلقی
انواع افسردگی و اختلالات خلقی 1. افسردگی خویی افسردگی خویی یکی از اختلالات افسردگی است که شدت علایم آن کمتر است بطوریکه، شاید نزدیکان شما هم متوجه این موضوع نشوند. مدت زمان درگیری فرد با این نوع افسردگی حداقل 2سال می باشد. احتمال خطر ابتلا به این نوع افسردگی در زنان به دلیل متفاوت بودن هورمون ها و همچنین وجود مراحل خاصی در زندگی زنان مثل: حاملگی یا یائسگی بیشتر از مردان است. علائم آن شامل: 1- کم اشتهایی یا پرخوری 2- بیخوابی یا پرخوابی 3- انرژی کم یا خستگی 4- عزت نفس پایین 4- تمرکز ضعیف یا مشکل در تصمیم گیری 5-مشکل در تمرکز 6- احساس گناه و ناامیدی نسبت به گذشته 7- بدبینی، زود رنجی یا خشم فزاینده 8- بی علاقگی به انجام فعالیتهایی که قبلا خوشایند بودند 2. افسردگی اساسی افسردگي اساسی، كه بوسیله مجموعه ای از علائم تشخیص داده می شود باعث اختلال در توانایی های فرد نظیر كار كردن، خوابيدن، غذا خوردن، و يا انجام فعاليت های لذت بخش می شود. این نشانه ها ممکن است شامل احساس ناراحتی و غم و اندوه یا پوچی در اکثر روزها، از دست دادن علاقه به کارها، کاهش یا افزایش غیر منتظره وزن، بی خوابی یا پر خوابی، کاهش تمرکز ، کمبود انرژی یا خستگی باشند. این نوع افسردگی ناتوان كننده است و فرد را از كار كردن و فعاليت های روزانه به صورت عادی باز می دارد. 3. اختلال بی نظمی خلقی در کودکان این نوع اختلال و افسردگی در کودکانی دیده می شود که بسیار تحریک پذیر یا خشمگین هستند و به طور مداوم خشمگین و رفتارهای پرخاشگرانه از خود بروز می دهند. این کودکان با افراد حاضر در مدرسه، منزل و سایر مکان ها با مشکلات زیادی برخورد می کنند. در واقع پرخاشگری آن ها چیزی فراتر از سطح رشدی آن ها می باشد. اگر کودک شما دچار این نوع اختلال است شما میتوانید از مشاوره کودک استفاده کنید تا بتوانید آموزش های لازم در این زمینه را فرا بگیرید. 4. سندروم پیش از قاعدگی(PMS) به گروهی از علائم جسمی و رفتاری اطلاق میشود که به صورت دورهای و در نیمهی دوم چرخهی قاعدگی اتفاق میافتد. علائم شایع آن عبارتند از عصبانیت، تحریک پذیری، افسردگی و تنش درونی شدید تا حدی که منجر به اختلال در فعالیتهای روزانه میشود. با پایان دوره قاعدگی این علائم از بین میروند و نباید آن را با افسردگی اشتباه گرفت. 5. افسردگی بعد از زایمان در زنانی که قبل از بارداری دارای افسردگی یا سایر اختلالات روانی بوده اند، خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان بیشتر است. زیرا تولد نوزاد جدید می تواند با تغییرات هورمونی و خلقی مادر همراه باشد و مراقبت از نوزاد خود یک چالش جدید است که اضطراب و بی خوابی به ارمغان می آورد. اگر این علائم ادامه پیدا کند می تواند منجر به افسردگی بعد از زایمان شود. جالب است بدانید این نوع افسردگی در مردان نیز به دلیل رویارویی با مسئولیت های جدید و عدم آمادگی ممکن است روی دهد. 6. افسردگی فصلی افسردگی فصلی در طول ماه های زمستان، زمانی كه نور طبيعی خورشيد كمتر است ظاهر می شود. معمولا سالی یک بار برای فرد رخ می دهد. این اختلال باعث نوسانات خلقی در فرد می شود. گاهی ممکن است در بهار یا تابستان نیز برای فرد اتفاق بیافتد. علاوه بر این افرادی که زمینهی ارثی در رابطه با اختلالات روانی دارند معمولا بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. برای حل این درمان این نوع افسردگی میتوانید از: جعبه نور، شبیه ساز نور خورشید، آروماتراپی (رایحه درمانی)، رفتن به تعطیلات،ورزش کردن و… استفاده کنید.
افسردگی چگونه درمان می شود؟
افسردگی یکی از اختلالت روانی قابل درمان است. بین 0 تا 90 درصد مبتلایان به افسردگی کاملا درمان می شوند، اگرچه تمام بیماران با دریافت درمان علائمشان بهبود می یابد. قبل از تشخیص یا درمان نیاز است که افراد از لحاظ جسمی مورد آزمایش قرار بگیرند تا مطمئن شوند که علائمی که دارند بابت بیماری های جسمی نیست. در برخی موارد، آزمایش خون انجام می شود تا فرد دچار اختلال تیروئید یا مواردی مشابه نباشد. بررسی هایی نیز در رابطه با سابقه ی پزشکی و خانوادگی، عوامل فرهنگی و محیطی انجام می شود تا نهایتا به تشخیص صحیح بیانجامد . پس از تشخیص بیماری افسردگی، درمان های زیر انجام می شود : 1-دارو درمانی : داروهای ضد افسردگی می توانند در عملکرد شیمیایی مغز موثر باشند . این داروها مسکن های موقتی نیستند . این داروها وابستگی آور نیستند .به طور عمومی این داروها هیچ تاثیر مهیجی بر افرادی که دچار افسردگی نیستند ندارند. داروهای ضد افسردگی ممکن است در هفته ی اول و دوم استفاده اثر داشته باشند اما برای بهبود کامل علائم حداقل 2 تا 3 ماه استفاده از این داروها لازم است. اگر بیماران بعد از دو هفته احساس بهبودی نداشته باشند، روانپزشک دوز دارو و یا نوع دارو را تغییر می دهد . بسیار مهم است که در صورت عدم احساس بهبودی و یا هر گونه عوارض جانبی روانپزشک خود را مطلع کنید . معمولا توصیه می شود که حتی پس از بهبودی کامل بیماران برای 6 ماه و یا بیشتر مصرف دارو ها را ادامه دهند . این موضوع کمک می کند که افراد در آینده ریسک کمتری برای بازگشت بیماری داشته باشند . 2-روان درمانی : روان درمانی گاهی اوقات به تنهایی برای افسردگی های خفیف استفاده می شود، اما در افسردگی های متوسط تا حاد این روش در کنار دارو درمانی مورد استفاده قرار می گیرد . درمان شناختی-رفتاری یا ذر اصطلاح علمی (CBT ) می تواند در درمان افسردگی موثر باشد. CBT نوعی از درمان است که بیشتر بر روی زمان حال و حل مسائل تمرکز دارد. CBT به افراد کمک می کند تا افکار مزاحم را از خود دور کرده و روش رفتار و فکر کردن خود را تغییر دهند. روان درمانی ممکن است فردی یا گروهی باشد. گروه درمانی برای افرادی که معضل مشابهی دارند استفاده می شود. بسته به میزان افسردگی، درمان می تواند هفته های کوتاه و یا طولانی به طول بیانجامد اما به طور میانگین درمان افسردگی 10 تا 15 جلسه زمان می برد. 3-تکانه درمانی با شوک الکتریکی (ECT ) : این روش درمانی به طور متداول برای افسردگی های حاد و اختلال شخصیت دوقطبی استفاده می شود. این روش در بیمارانی استفاده می شود که به روش های درمانی دیگر پاسخ نداده اند. در این روش شوک الکتریکی مختصری به مغز بیمار وارد می شود. این در حالی است که بیمار بیهوش باشد. این شوک دو تا سه بار در هفته و به طور کلی 6 تا 12 بار روی بیمار انجام می شود. ECT از سال 1940 و پس از سال ها تحقیق و بررسی برای درمان بیماری های حاد روانی مورد استفاده قرار گرفت. در این روش درمانی یک تیم پزشکی اعم از روانپزشک، متخصص بی هوشی و پرستاران دخیل هستند.
تاثیرات افسردگی
در مجموع باید گفت افسردگی می تواند تاثیرات مخربی را چه از نظر جسمی و چه روحی بر روی افراد بگذارد و باعث ایجاد تغییراتی بر جنبههای هیجانی شناختی رفتاری و فیزیکی میشود. مشکلاتی نظیر عدم علاقه به کارها و عدم لذت، کاهش میل جنسی، ناامیدی به آینده، بیانگیزگی، پوچگرایی و غمگینی ،احساس بیفایدگی و تهی بودن، ناامیدی، باورهای بدبینانه، ناتوانی تمرکز و تصمیمگیری از اثرات هیجانی و شناختی است که در هنگام افسردگی به سراغ افراد می آیند. همچنین مشاهده شده که برخی مشکلات رفتاری نیز نظیر آرام صحبت کردن و آرام راه رفتن، خستگی مفرط، کمتحرکی روانی حرکتی و گاهی برعکس پرتحرک روانی حرکتی، شلخته و کثیف بودن و اهمیت ندادن به بهداشت شخصی از مواردی است که فرد افسرده را درگیر خود کرده است. برخلاف باور عموم که این بیماری فقط تاثیر بر روح و روان افراد دارد باید گفت که افسردگی می تواند حتی با عث بروز مشکلات فیزیولوژیکی نظیر اضافه یا کاهش حداقل پنج کیلو در ماه، بیخوابی یا پرخوابی، یبوست، اختلال سیکل ماهیانه افزایش زمان سیکل یا عدم آن، کاهش میل جنسی یا از دست دادن علاقه در فرد بیمار گردد.
دلایل ایجاد افسردگی
شاید بتوان دلایلی که در زندگی امروزی باعث ایجاد این مشکلات در فرد می گردد را بطور خلاصه در چند مورد بیان اینگونه بیان کرد: خیانت شریک زندگی یا معشوقه عدم وجود آرامش در زندگی یا مشکلاتی که منجر به جدایی و طلاق گردد. بیمار بودن و فوت یکی از بستگان و عزیزان مشکلات ایجاد شده بدلیل شرایط بد مالی داشتن تجربه های بد در زندگی (مانند تجاوز جنسی) افسردگی ناشی از زایمان بیماری های خطرناک جسمانی از قبل سرطان، ایدز، بیماری ها قلبی ، دیابت ، آلزایمر و … داشتن فرزندان استثنایی مانند کودکان سندرم داون ، نقص حرکتی ، عقب ماندگی ذهنی و … عدم داشتن اعتماد به نفس نوسان و تغییرات هورمن های بدن قطع رابطه عاطفی یا احساسی (شکست عشقی) ناکامی در برآوردن احتیاجات و نیازهای خود داشتن اختلال شخصیت مانند وابسته بودن شکست در کار و شغل
چیزهایی که میتوانند افسردگی را بدتر کند
همهی ما افسردگی را با غم و اندوه میشناسیم اما موضوه جدی تر و فراتر از آن است. و افراد به شیوه های متفاوتی افسردگی را تجربه میکنند و در عملکرد کلی زندگی فرد اختلال ایجاد میکند و به شغل، تحصیل، روابط خانوادگی و فردی و .... تاثیر منفی می گذارد. بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی فرد باید در جهت بهبود وضعیت خلقی خود برای تجربهی زندگی موفق دورههای درمانی لازم را بگذراند. ولی برخی از موارد هستند که باعث بیشتر شدن و تشدید خلق پایین میشوند و همچنین میتوانند همراه با افسردگی خود را نشان دهند. در ادامه تشدید کنندههای افسردگی را معرفی میکنیم تا با شناخت آن ها در خود و ایجاد تغییرات در زندگی افسردگی را از خود برانید. منزوی شدن: در این دوران افراد کمتر تمایل به برقراری رابطه دارند و کمتر حرف می زنند به همین دلیل احتمال منزوی شدن زیاد است. و ادامه دادن در چنین شرایطی افسردگی را تشدید می کند. رابطهی ناسالم: طبق نظر مشاوره قبل از ازدواج افراد افسرده در این دوران نمی توانند تصمیم گیری درستی داشته باشند و امکان این که فرد اشتباهی را برای رابطه انتخاب کنند زیاد است. و همچنین دلایل آن ها برای شروع رابطه ممکن است که اشتباه باشد و در نتیجه رابطه ی آن ها با شکست منجر خواهد شد. نشخوار فکری: نوعی گفتگوی درونی است که در آن ذهن به نکات منفی بیش از حد توجه داشته باشد، نشخوار می گویند. این گفتگو در چنین حالتی مخرب می باشد و سلامت روان فرد را تهدید می کند. اگر ذهن همواره بر جنبه های منفی و خاطرات منفی توجه داشته باشد، ذهن را بیمار می کند. این مورد همواره اضطراب و استرس بالایی را ایجاد می کند و به مرور زمان افسردگی را ایجاد می کند. مشکلات خواب: کم خوابی یا مشکل در به خواب رفتن ، بیدار بودن ها شبانه و تا ظهر خوابیدن ، خود می تواند تاثیر منفی در خلق داشته باشد . افراد باید در زمان مناسب و به اندازه ی کافی بخوابند تا از نظر جسمانی و روانی شرایط بهتری را داشته باشند. وابسته بودن به دیگران: وابسته بودن به دیگران و زندگی خود را به طور کامل وقف دیگران کردن و خود را فراموش کردن سبب بروز و شدت گرفتن افسردگی می باشد. هر فردی باید بتواند جدا از افراد دیگر فعالیت هایی را انجام دهد و از تنهایی خود لذت ببرد و در این صورت است که عشق به خود را نیز می شناسد و از هر گونه افسردگی نیز دور می شود. هیچ کاری نکردن: نداشتن برنامه ای مشخص و انجام ندادن هیچ فعالیتی در طول روز و بیکاری می تواند خلق فرد را به شدت کاهش دهد. هر فردی باید هر شب کار هایی را که در طول روز انجام داده یادداشت کند و همچنین کار هایی که فردای آن روز باید انجام دهد را نیز یادداشت کند و به این روش می تواند برای روز های آینده خود برنامه و هدف داشته باشد . تعیین هدف های کوچک و کوتاه مدت و تلاش برای انجام آن ها می تواند خلق فرد را بالا نگه دارد. هیچ کاری نکردن شرایط را در چنین مواقعی بد تر می کند. فیلم ها و آهنگهای غمگین: فیلم ها و آهنگ های غم انگیز به طور مستقیم به روحیهی فرد تاثیر منفی می گذارد و باعث کاهش شدید خلق میشود. به همین دلیل توصیه میشود که در این دوران از تماشای فیلم های ناراحت کننده و غمناک صرف نظر کنید.
درمان افسردگی در دوره بلوغ
درمان اختلال افسردگی میتواند چالش برانگیز باشد شناخت و درمان بیماری افسردگی باید به خوبی و به سرعت انجام گردد. افزایش طولانی مدت و سر و کله زدن با این بیماری به مدت طولانی می تواند سبب به وجود آمدن اختلالات بسیار زیاد شود. انجام مشاوره روانشناسی نظر مشاوران مراکز مشاوره می تواند بسیار مهم و موثر باشد و از بسیاری از خطرات جلوگیری نماید. بنابراین خانواده ها ضمن آموزش های لازم بایستی به صورت تک نفره یا گروهی برای انجام مشاوره در این زمینه اقدام نمایند. در موارد حاد که درمان های رفتاری توسط روانشناس پاسخگو نیست استفاده از داروها و درمان های دارویی پیشنهاد می شود.
مشاوره افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان یکی از شایعترین افسردگیها بین خانمها است که به دلایل مختلفی بروز میکند از جمله این دلایل میتوان به این موارد اشاره کرد: سن پایین، اختلالات تیروئید، سابقهی افسردگی، سابقهی افسردگی در هنگام بارداری، سابقهی سقط جنین، مواجه شدن با مشکلاتی از جمله از دست دادن عزیزان در ماهها اخیر بارداری، مشکلات با همسر، نداشتن حامی.
همهی این عوامل میتوانند منجر به ایجاد افسردگی در خانمها شوند. اما چه نشانههای حاکی از وجود افسردگی پس از زایمان در خانمها است: احساس نگرانی و اضطراب بیخوابیهای طولانی مدت عدم توانایی در تمرکز کردن احساس خشم نسبت به دیگران و یا حتی نوزاد خود احساس پوچی و ناامیدی افسردگی پس از زایمان چند هفته پس از زایمان شروع میشود و لازم است که برای درمان آن حتما اقداماتی صورت گیرد.
یکی از بهترین روشها برای درمان این اختلال گرفتن مشاوره افسردگی پس از زایمان است.
مشاوره افسردگی پس از زایمان توسط روانشناسان صورت میگیرد، در جلسات مشاوره به مادران گفته میشود چگونه پیوند عاطفی خوبی با فرزندشان برقرار کنند، چطور در این برههی حساس از دیگران کمک بخواهند، چگونه به نحو احسنت از خودشان مراقبت کنند و چطور احساساتشان را بروز دهند.
علاوه برتمام این نکات در مشاورههای افسردگی پس از زایمان تکنیکهایی به مادرها گفته میشود تا با به کارگیری آنها سلامت روانی خود و کودکشان را تضمین کنند.
شناسایی علائم افسردگی در کودکان
هر چه سریعتر افسردگی در کودکان شناسایی شود، راحتتر میتوان آن را درمان کرد. بنابراین لزوم شناخت نشانههای افسردگی کودکان ضرورت مییابد. افسردگی در کودکان 10 تا 16 ساله شایعتر است؛ نشانههای افسردگی به سن کودک، شرایط زندگی و دلایل دیگر مربوط میشود. افسردگی در کودکان با چند نشانه اولیه مانند ناراحتی غیر قابل توضیح، نوسانات خلقی و احساس ناامیدی آغاز میگردد. نشانههای افسردگی را در کودکان خود جدی بگیرید. در زیر به چند مورد از این علائم اشاره کردهایم: 1. علائم افسردگی در کودکان | تغییر در روند خواب کودکان افسرده معمولا دیر میخوابند، یک تغییر نامتعارف در عادت خوابیدن میتواند نشانه افسردگی باشد. کودک افسرده معمولا زود از خواب بیدار شده و نمیتواند دوباره به خواب رود. در برخی موارد هر چقدر هم که بخوابند کافی نیست و روز بعد همچنان احساس ناتوانی و خستگی زیاد میکنند. سر کلاس خوابشان میبرد، به کارهایشان دیر میرسند یا به کل فراموش میکنند. تکالیفشان را به خاطر خوابیدن زیاد انجام نمیدهند و در نتیجه سبک زندگیشان دچار مشکل میشود. 2. کودک احساس بی ارزشی میکند کودکان افسرده همیشه جملاتی مانند ”هیچکس مرا دوست ندارد” یا ”من بی ارزشم” را به کار میبرند. در چنین مواقعی یک مشاوره کودک میتواند به شما و کودکتان کمک کند تا افکار منفی دور شوند. 3. کودک با همسالان خود بازی نمیکند کودکان افسرده بیشتر به تنهایی و جدایی تمایل دارند. بازی نکردن کودک با همسالان یکی از نشانههای افسردگی کودکان است. کودک از این تنهایی شکایتی نمیکند اما این موضوع دلیل بر لذت بخش بودن این شرایط نیست. دور ماندن کودک از همسالان، میتواند او را اجتماع گریز کرده و باعث تشدید افسردگی شود. البته بازی نکردن کودک میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد که باید توسط روانشناس بررسی شود. 4. علائم افسردگی در کودکان | علایق گذشته دیگر او را به وجد نمیآورند در شرایطی که استرس تکالیف مدرسه، قهر با دوستان، ورزش زیاد و غیره وجود داشته باشد، طبیعی است که فرزندتان احساس ناراحتی و بی حالی کند. اما اگر چیزهایی که قبلا خوشایند بودند دیگر کودک را خوشحال نمیکند، باید نگران شوید. معمولا کودکان با دوستان خود بازی کرده، به پارک میروند و شیطنت میکنند اما کودک افسرده تمایلی به انجام این امور ندارد و به این کارها واکنش خوبی نشان نمیدهد. 5. سریع خشمگین میشود ناراحتی در افراد بالغ از نشانههای افسردگی است اما در کودکان ممکن است رفتار پرخاشگرایانه بیشتر باشد، به همین خاطر تشخیص افسردگی کودکان سختتر میباشد. ممکن است یک کودک بعد از مدرسه کمی ذهن اش بهم ریخته باشد، اما بعد از مدتی دوباره حالش خوب شود. اما اگر کودک به خاطر کوچکترین چیزی تحریک شد و رفتاری پرخاشگرانه داشت باید به دنبال دیگر نشانههای افسردگی در او باشید. 6. خاطرات خوب گذشته را به یاد نمیآورد بعضی کودکان به صورت مزمن شاد نیستند، اما از نظر بالینی افسردگی هم ندارند. برای اینکه تفاوت را بسنجید، درباره خاطرات خوش صحبت کنید؛ یادآوری روزهای خوش کودک افسرده را خوشحال نمیکند. واکنش کودک افسرده به خاطرات لذت بخش به صورت زیر خواهد بود؛ "به خاطر نمیآورم، این برای زمانی دیگر بوده یا اصلا به صحبت شما گوش نمیکند و آن خاطره برایشان ارزشی ندارد". 7- علائم افسردگی در کودکان | سر هر مسئله کوچکی گریه میکند گریه کردن یکی از راههای سالم بیان احساسات است. اما اگر فرزندتان که بیشتر مواقع آرام است بیش از هر زمان دیگری گریه میکند، ابتدا مواردی که باعث تحریک او میشوند را بسنجید. اگر حس کردید مشکلی وجود دارد و گریه کردن او بی دلیل است آن را نادیده نگیرید. در این شرایط باید برای ریشه یابی و درمان به روانشناس مراجعه کنید. 8. علائم افسردگی | دوست ندارد در مورد ناراحتی هایش حرف بزند معمولا افراد دوست دارند در دوران سختی و مشکل، حمایت شوند و با کسی درد و دل کنند. بیشتر آدمها دوست دارند در آغوش گرفته شوند. اما کودک افسرده ممکن است با در آغوش گرفته شدن، از خودش ناراحتی نشان دهد؛ چون میداند این کار غصه هایش را از بین نمیبرد. او خودش را کنار میکشد و شاید هم بگوید "این کارت باعث میشود حالم بدتر شود. میخواهم که بهتر شوم ولی نمیتوانم". 9- کودک زیاد مریض میشود کودکی که افسردگی دارد بیشتر به دردهای فیزیکی مانند معده درد و سردرد مبتلا میشود. اگر کودکتان به صورت غیرمعمول و بیش از همیشه به خاطر چنین مشکلاتی تحت معاینه قرار بگیرد، میتواند نشانه خطر باشد. پس بهتر است علاوه بر پزشک به یک روانشناس هم مراجعه کنید تا کودک را از نظر روحی و روانی معاینه کند. 10- دچار پرخوری یا کم اشتهایی شدید میشود تغییر در اشتها میتواند از نشانههای افسردگی باشد. ممکن است ناگهان کودک کم غذا شروع به پرخوری و یا خوردن غذاهای شیرین کند. اگر قبلا خوب غذا میخورد، حالا کم خوراک شود. رابطه کودک با غذا همگام با بزرگ شدنش به صورت طبیعی دچار تغییر میشود اما اگر این تغییر با دیگر نشانههای افسردگی همراه بود باید به آن توجه کرده و به روانشناس مراجعه نمایید. توجه: کم خوراک شدن یا پرخوری کودک میتواند دلایل متعددی داشته باشد، پس سریع قضاوت نکنید و با دیدن تنها یک نشانه از علائم افسردگی نگران نشوید. اصلا درست نیست که سریع برچسب افسردگی روی فرزند خود بزنید. 11- علائم افسردگی در کودکان | سابقه افسردگی در میان اعضای خانواده با اینکه برخی بدون پیشینه خانوادگی دچار افسردگی میشوند اما سابقه خانوادگی در ابتلا به افسردگی تاثیر زیادی دارد. در واقع افسردگی بیشتر ارثی است. پس اگر در خانواده سابقه ابتلا به افسردگی دارید، کودکتان بیشتر در خطر است. بنابراین باید علائم را جدی گرفته و رفتارهای کودک خود را بیشتر مورد بررسی قرار دهید.
افسردگی بعد از مرگ عزیزان
1 - تغییر در عادات غذایی:
کم خوری و بی اشتهایی می تواند اثرات خلق و خوی پایین را تشدید کند و منجر به ادامه چرخه افکار و احساسات منفی شود.
2 - کمبود انرژی:
اگر فرد از افسردگی رنج ببرد معمولاً با از دست دادن کامل انرژی و خستگی مزمن روبرو شده و انگیزه یا انرژی لازم برای انجام کارهای عادی را نیز نخواهد داشت. میل خود را به زندگی از دست می دهند و قادر به کسب لذت از مسایل زندگی نیستند.
3 - مشکلات خواب:
یکی از اولین نشانه های افسردگی، اختلالات خواب یا تغییر در الگوی خواب است. افراد مبتلا به افسردگی اغلب گزارش می دهند که در خوابیدن، در خواب ماندن یا خواب بیش از حد مشکل دارند. همه این ها می تواند به چرخه افکار منفی و احساسات شکننده کمک کند.
4 - تغییرات میل جنسی:
معمولاً افراد در طول افسردگی با کاهش میل جنسی مواجه می شوند و علاقه خود را به رابطه جنسی و صمیمیت فیزیکی از دست می دهند. از سوی دیگر برخی از افراد برای مقابله با خلق و خوی پایین، تمایل جنسی بیشتری دارند و می خواهند رابطه جنسی بیشتری داشته باشند.
5 - انزوای اجتماعی:
افسردگی می تواند تأثیر قابل توجهی بر عملکرد اجتماعی داشته باشد که منجر به افزایش انزوای اجتماعی، گذراندن زمان کمتر با دوستان یا نادیده گرفتن سرگرمی ها و علایق، کلافگی و بی حوصلگی در محل کار و انواع مشکلات در زندگی شخصی یا خانوادگی می شود.
6 - عزت نفس پایین:
افراد مبتلا به افسردگی اغلب با عزت نفس پایین دست و پنجه نرم می کنند و نسبت به خود احساس منفی زیادی دارند. افسردگی در بین افرادی که سابق بر این افسردگی، از خود انتقادی یا اعتماد به نفس پایینی رنج می برده اند، شایع تر است.
راهکار های مدیریت اندوه و افسردگی بعد از مرگ عزیزان
نکات زیر ممکن است به شما در مدیریت فقدان عزیزان کمک کند. همچنان که از سلامت جسمی روحی و احساسی خود مراقبت می کنید نکات زیر را مد نظر قرار دهید.
1 - داشتن یک شبکه پشتیبانی عاطفی
اطراف افراد یا فردی بمانید که می توانید در مورد از دست دادن عزیزان و احساسات خود نسبت به فقدان به صورت محرمانه با آن ها صحبت کنید. برای مثال اگر دوست صمیمی دارید، در زمانی که احساس غم و اندوه میکنید، با او قراری بگذارید و احساسات خود را به اشتراک بگذارید.
2 - مراقب خود بودن
قلب شکسته و احساسات جریحه دار شده نیاز به توجه و مراقبت دارد. شیوه های مراقبت از خود را بیاموزید. اما مراقب تسکین دهنده های کوتاه مدت مانند الکل باشید. خود را بابت اشتباهات تان ببخشید و سعی کنید با خود مهربان باشید.
3 - خوب غذا خوردن
در چنین شرایطی نادیده گرفتن رژیم غذایی معمول است و براحتی فرد را به لحاظ جسمی ضعیف و آسیب پذیر می کند. اما فراموش نکنید رعایت تغذیه سالم برای حفظ سلامت جسمانی شما و بالا رفتن توان مقاومت مهم است.
4 - منزوی نکردن خود
اختصاص دادن زمان های تنهایی و داشتن خلوت خصوصی مشکلی ندارد. اما زمان خود را با خانواده و دوستان نیز سپری کنید و بطور مداوم زمان خود را به تنهایی سپری نکنید. در مواقع لازم استراحت کرده و بخوابید. بپذیرید که عزیز از دست رفته، همیشه بخشی از شما خواهد بود و شما همیشه آن لحظات غم را با شدت کمتر همراه خود خواهید داشت.
5 - ورزش و هوای تازه
هر چقدر هم که سخت باشد و حتی اگر مجبور باشید خود را ناچار کنید کمی پیاده روی کنید. یا اگر شرایط پیاده روی ندارید، مدیتیشن و یوگا در منزل را امتحان کنید. مطمئن باشید بعد از آن احساس بهتری خواهید داشت.
6 - یادداشت احساسات خود
یک دفترچه یادداشت پیدا کنید و احساسات خود را در قالب کلمات بیان کنید. به ساده ترین شکلی که می توانید احساسات خود را روی کاغذ بیاورید. هیچ کس قرار نیست آن ها را بخواند. پس با خودتان صادق باشید. این می تواند بسیار درمان کننده باشد.