مهارت های ارتباطی

مشاوره مهارت های زندگی
مهارت های زندگی چه هستند و چه کمکی به افراد می‌کنند؟ مهارت های زندگی در واقع نوعی تمرین‌های رفتاری هستند که به بهترین واکنش‌ها و رفتارهای افراد در موقعیت‌های مختلف زندگی کمک می‌کنند. همۀ انسان‌ها یکسری ضعف‌ها و نواقص رفتاری دارند، این ضعف‌ها آسیب‌های زیادی را برای شما و افرادی که با آن‌ها در ارتباط هستید به همراه خواهد داشت. از همین رو باید گفت مهارت های زندگی تضمین کنندۀ سلامت روان افراد جامعه هستند. با آموزش و شرکت در جلسات مشاوره می‌توانید مهارت‌های خود را گسترش داده و به شیوه‌ای مناسب‌تر زندگی کنید. در روان شناسی چند مهارت به عنوان مهارت‌های اصلی زندگی مطرح می‌شود که در ادامه به ارائه ی نکاتی درباره ی آن‌ها خواهیم پرداخت.


اهمیت یادگیری مهارت های زندگی
طبق تعریف سازمان بهداشت روانی، مهارت های زندگی، مهارت‌هایی هستند که برای افزایش توانایی‌های روانی اجتماعی افراد آموزش داده می‌شوند و فرد را قادر می‌سازند که به طور موثر با مقتضیات و کشمکش‌های زندگی رو به رو شود. در واقع بسیاری از شکست‌ها، ناکامی‌ها و مشکلاتی که افراد در زندگی خود تجربه می‌کنند به خاطر وجود نقص‌هایی است که در این زمینه دارند. مهارت های زندگی ویژگی‌هایی نیستند که به طور ذاتی در افراد وجود داشته باشند بلکه نیازمند آموزش و تمرین بسیار در موقعیت‌های مختلف هستند.

آوای سعادت

مهارت های ارتباطی

جدیدترین مقالات روانشناسی مهارت های ارتباطی

سبک دلبستگی ایمن

افرادی با دلبستگی ایمن، می‌توانند به دیگران تکیه کنند و اجازه دهند که دیگران به آن‌ها نزدیک شوند.

همچنین این افراد از اینکه دیگران به آن‌ها تکیه کنند و بتوانند بخشی از زندگی آن‌ها باشند لذت می‌برند.

از طرفی، فردی با دلبستگی ایمن می‌تواند از دیگری جدا شود و این فاصله را تاب بیاورد و حتی از آن لذت ببرد و پس از بازگشت، دوباره با او احساس نزدیکی کند.

سبک دلبستگی اجتنابی

در این سبک دلبستگی فرد از وابستگی به دیگران اجتناب کرده و با نزدیک شدن و صمیمیت با دیگران احساس راحتی نمی‌کند.

افرادی با سبک دلبستگی اجتنابی نیاز شدیدی به اتکا به خود دارند.

احساس وابستگی به دیگران باعث اضطراب در آن‌ها می‌شود. این افراد ممکن است فاصله خود را با سایرین حفظ کرده و حتی تلاش دیگران برای نزدیک شدن و صمیمیت را نادیده بگیرند.

برآورده کردن نیاز امنیت و آسایش دیگران برای این افراد مشکل بوده و ممکن است با جدا شدن از دیگری، احساس آسودگی کنند.

سبک دلبستگی اضطرابی

افرادی با سبک دلبستگی اضطرابی تمایل به ایجاد ارتباط‌های صمیمی فراوان دارند و وقتی به فرد مورد علاقه خود نزدیک نیستند دچار آسیب، ترس و عدم تعادل هیجانی می‌شوند.

چنین افرادی ممکن است برای نزدیک شدن و صمیمیت به دیگران فشار بیاورند زیرا هرگونه جدایی برای آن‌ها احساسی مانند رها شدگی یا طرد شدن دارد.

افرادی با سبک دلبستگی اضطرابی اغلب نگران این هستند که دوست داشتنی نباشند.

آن‌ها بارها و بارها به دنبال اطمینان از خواستنی بودن خود هستند و بنابراین ممکن است افرادی متزلزل، ضعیف و نیازمند یا چسبنده به نظر برسند.

وقتی که فرد مورد علاقه آن‌ها دور است، دچار نشخوار فکری، احساس خشم و نا امیدی نسبت به او می‌شوند و با بازگشت او، اعتماد دوباره برای فردی که دلبستگی اضطرابی دارد، سخت خواهد بود.

آن‌ها ممکن است همسر خود را آزمایش یا حتی تنبیه کنند، هرچند که مشتاق با او بودن هستند و احساس صمیمیت می‌کنند.

تله وابستگی

تله وابستگی یا سبک دلبستگی ناسالم، مطمئناً نتایج منفی به دنبال خواهد داشت.

به عنوان مثال افرادی که مبتلا به تله وابستگی هستند، به دلیل عدم توانایی در ایجاد و حفظ ارتباط مورد نظر خود، اغلب احساس تنهایی و ناامیدی می‌کنند و برخی از آن‌ها در روابط سمی باقی می‌مانند زیرا از تنهایی می‌ترسند.

بنابراین اگر از صمیمیت می‌ترسید، ممکن است دچار مشکلاتی در سبک وابستگی باشید و حتی وقتی که ارتباط با دیگران باعث لذت و معنا بخشیدن به زندگی شما می‌شود، به خودتان اجازه تکیه کردن به آن‌ها را ندهید.

راه رهایی از وابستگی عاطفی

اصلاح سبک دلبستگی باعث می‌شود با خواسته‌ها، افکار، احساسات و رفتارهای خود کنار بیایید، ارتباطات بین فردی مورد نظر خود را شکل دهید و همچنین به انتخاب عاقلانه روابط و ایجاد ارتباطات بلند مدت برسید. مراجعه به یک روان‌درمانگر دلسوز و متبحر به شما کمک می‌کند تا بفهمید چرا در روابط خود طبق الگوهای خاصی عمل می‌کنید و انتخاب‌های خاصی دارید.

روان درمانی همچنین در یادگیری مهارت‌های بین فردی جدید کمک کننده است. گروه درمانی نیز روشی بسیار مؤثر برای کشف و کار بر روی وابستگی عاطفی محسوب می‌شود. در گروه، سبک ارتباطی به طور طبیعی بروز پیدا می‌کند و  از این طریق می‌توانید درک خود را از نحوه تأثیرگذاری بر دیگران و نحوه تأثیر آن‌ها بر خودتان را افزایش دهید.

اگر در مورد چگونگی سبک وابستگی عاطفی خود تردید دارید، می‌توانید با خانواده و دوستان خود درباره احساستان نسبت به صمیمیت و روابط نزدیک صحبت کنید. می‌توانید از آن‌ها بپرسید آیا با تکیه کردن به شما احساس راحتی دارند؟ آیا احساس می‌کنند به آن‌ها اعتماد دارید؟ چگونه اختلاف نظر یا درگیری با آن‌ها را مدیریت می‌کنید؟ وقتی آن‌ها یا شما نیاز به فضای شخصی و فاصله گرفتن از یکدیگر دارید، شرایط چگونه است؟ پاسخ آن‌ها به این سوالات می‌تواند به شما کمک کند تا بدانید آیا لازم است در مورد سبک وابستگی خود بررسی دقیق‌تری داشته باشید یا خیر.

کاربرد مهارت های زندگی

اثرات كاربرد مهارتهاي زندگي

الف: افزايش سلامت رواني و جسمي شامل: - تقويت اعتماد به خويشتن و احترام به خود - تجهيز اشخاص به ابزار و روش هاي مقابله با فشارها محيطي و رواني - كمك به تقويت و توسعه ارتباطات دوستانه ، مفيد و سالم - ارتقاي سطح رفتار هاي سالم و مفيد اجتماعي ب: پيشگيري از مشكلات رواني ، رفتاري و اجتماعي شامل :  - بروز اختلالات رواني و مشكلات رواني _ اجتماعي - خود كشي در نوجوانان و جوانان - رفتارهاي خشونت آميز - شيوع ايدز - بي بند و باري جنسي - افت و كاهش عملكرد تحصيلي از آنجا كه افراد، بويژه قشر جوان و نوجوان و دانشجويان به لحاظ حساسيت دورا ن رشد و تحول و شرايط بحراني اين دوره با مشكلا ت، فشارها و چالشهاي زيادي رو به رو مي شوند و در رويارويي با اين مسائل فاقد توانايي هاي لازم و اساسي هستند، همين امر آنها را در مواجهه با مشكلات زندگي و مقتضيات آن آسيب پذير مي كند؛ دانشگاهها و مدارس و ساير مؤسسات كه به نحوي با آموزش و پرورش قشر جوان و نوجوان سر و كار دارند و مسؤوليت تغذيه ، پشتيباني و حمايت ذهني، رواني و اجتماعي آنان را به عهده دارند لازم است كه با آموزش و پرورش اين مهارتها ، قدرت سازگاري با مشكلات، رفتار مثبت و كار آمد را در آنان افزايش دهند، تا اينكه قادر شوند بدون اينكه به خود يا ديگران صدمه وارد نمايند مسؤوليتهاي مربوط به نقش اجتماعي خود را بپذيرند و در برابر مسائل و مشكلات به شكل مؤثر عمل نمايند.

ابراز عشق

ابراز عشق

با کلامتان ابراز عشق کنید اولین زبان عشق کلام تأییدآمیز است. شما با بیان کلمات عاشقانه و محبت آمیز، عبارت‌های تشویقی، گفتن جمله «دوستت دارم» و عباراتی مثل؛ چه لباس زیبایی، مدل موهایت را دوست دارم، من به تو افتخار می‌کنم و... به فرد مقابل خود نشان می‌دهید چقدر حواستان به او و تغییراتش هست. در عین حال طرف مقابلتان احساس اهمیت می‌کند. یادتان باشد هیچ چیز به اندازه کلام و بیان کلمات مثبت برای معشوقتان واضح نیست. با چند جمله ساده نیز می‌توانید محبت تان را به همسرتان نشان دهید. وقت گذاشتن راهی برای ابراز عشق وقت گذاشتن برای معشوق خود را فراموش نکنید. وقتی شما فارغ از تمام کارها و مسئولیت‌هایتان برای او وقت صرف می‌کنید، معشوقتان متوجه میزان اهمیتش برای شما می‌شود. هیچ چیز به اندازه توجه کامل شما به او نمی‌تواند این حس را برایش ایجاد کند. منظور از وقت گذاشتن این است که زمان‌هایی را برای گوش دادن قدم زدن، غذا خوردن و ... با معشوق خود مقرر کنید. برای ینکه او را متوجه عشق خود کنید، از انجام کارهای دیگر به طور همزمان پرهیز کنید. حتی اگر هنوز به او ابراز علاقۀ کلامی نکرده اید این کار باعث جلب توجه او خواهد شد و تصویر مثبتی از شما برایش ایجاد خواهد کرد. کمک کردن؛ نوعی از ابراز عشق ارائه خدمات به یکدیگر می‌تواند نشانه عشق باشد. اگر می‌خواهید به همسر خود بگویید که دوستش دارید و بیان کلامی این امر برایتان دشوار است گاهی اوقات می‌توانید از راه‌های دیگری این کار را انجام دهید. ظرف‌های شام را بشویید  شاید عجیب به نظر برسد، ولی اگر بخشی از مسئولیت‌هایش را وقتی که خسته است انجام دهید، او می‌فهمد که چقد برایش اهمیت قائل هستید و حواستان به او هست.

جذب افراد

چطور افرادی که از شما متنفرند جذب شما می‌شوند

شاید با شخصی در ارتباط باشید که مجبورید با او کار کنید و یا عضوی از خانواده ای باشد که می خواهید با او صلح کنید. به هر دلیل باید ناسازگاری او را خنثی کنید. مشاوره خصوصی خوب بیان می‌کند که اگر فردی بی‌دلیل از شما خوشش نمی‌آید، به این علت است که او از خودش خوشش نمی‌آید و دل خوشی از خودش ندارد. علت این که کسی از خودش خوشش نمی‌آید این است که از عشق به خود یا عزت نفس بی بهره است. و این باعث می‌شود که وی دنیا را از چشم مخدوش نگاه کند. هرگاه شخصی رفتار گستاخانه یا ظالمانه با شما داشته باشد، اغلب علت آن یکی از ترکیبی از 3 مورد زیر است: 1 - این فرد تصور می کند شما از وی متنفرید. شاید شما ندانسته و یا نا‌خواسته نسبت به وی بی‌توجهی کرده اید، یا شاید او نگاه، گفتار یا رفتاری از سوی شما را به اشتباه تعبیر کرده است. فردی که از عزت نفس پایینی برخوردار است به راحتی می تواند به این نتیجه برسد که شما او را دوست ندارید. 2 - او شما را تهدیدی برای خود احساس می کند. حسادت از ویژگی‌های بارز یک شخص با عزت نفس کم است. و شاید شما او را به یاد چیزی می اندازید که خواهان آن است ولی از آن بی بهره است. او برای جبران کردن این احساس کمبود، خصلت های منفی و ناپسند را با شما پیوند می‌دهد و به خاطر همان از شما متنفر می‌شود. 3 - او از شما خصلت‌هایی می‌بیند که از آن‌ها بیزار است . به همین دلیل از شما متنفر می‌شود، زیرا شما او را به یاد چیزی می‌اندازید که در خود سراغ دارد و از آن بیزار است. راه حل روانشناسی چیست ؟ طبق نظر دکتر روانشناس متنفر بودن از کسی که نه تنها ما را دوست دارد، بلکه برایمان احترام نیز قائل است، بسبار بسیار دشوار است. آیا تا به حال برایتان پیش آمده که کسی از شما تعریف کند که از او خوشتان نمی‌آید؟ و یا درباره‌ی موضوعی با شما مشورت کند؟ در این صورت شما حس خواهید کرد که احساساتتان را نسبت به او بازنگری کنید. و در این حالت ترجیح می‌دهید که طرز فکر خود را نسبت به او تغییر دهید و با خود بگویید که انقدر‌ها هم آدم بدی نیست  در واقع اگر بفهمیم که کسی ما را تحسین می‌کند، به ما احترام می‌گذارد، ما نیز به طور متقابل همین کار را خواهیم کرد. مرحله‌ی اول) احترام متقابل برقرار کنید. برای این که طرز فکر کسی را نسبت به خودتان اصلاح کنید به فرد دیگری که از نزدیکان مشترکتان است بگویید که به چه علت از صمیم قلب او را دوست دارید و احترام می‌گذارید و یا چقدر برای کاری که انجام داده، تحسین می‌کنید. زمانی که این خبر به گوش او برسد، به سرعت مهر شما در دل او جا می‌گیرد. این شخص می‌تواند همکار، همسایه، دوست، خواهر و برادر و .... باشد . و از تحسین شما خشنود خواهد شد. در حالت کلی ما به افرادی گرایش داریم که از نظر باورها ، عقاید، و سلیقه‌ها مشابه باشد و درواقع شباهت‌ها و وجوه مشترک هستند که از نظر روانی ما را به هم پیوند می‌دهد. سعی کنید موارد مثبت و مشترک را پیدا کنید زیرا که موارد منفی خاطره‌های منفی را یادآورر خواهد شد. مرحله‌ی دوم)بگذارید او به شما کمک کند. طبق گفته‌ی وقتی خودمان را وقف کسی یا چیزی بکنیم یعنی وقت و انرژی یا توجه مان را به آن معطوف کنیم خود را بیشتر به آن وابسته و نزدیک احساس می‌کنیم. زمانی که می‌بخشیم، احساس بهتری نسبت به خودمان خواهیم داشت، زیرا به این ترتیب احساس می‌کنیم که از تسلط و استقلال برخورداریم. مرحله ی سوم) به او نشان دهید که در مقام انسان چه نقایص و کاستی هایی دارید. تحقیقات، نکته‌ی جالبی را درباره‌ی اختلافات انسان‌ها نشان می‌دهند. ما اغلب برای این که کسی را به خودمان علاقه مند کنیم، سعی می‌کنیم خودمان را در نظرش بزرگ جلوه دهیم . اما تحقیقات نشان می‌دهد که در مواجهه با شخصی که احساس می‌کند از سوی شما تهدید شده، بهترین رفتار این است که نقایص و کاستی های خودتان را ابراز کنید. و در نتیجه اطلاعاتی را درباره‌ی خودتان به طرف مقابل می‌‎دهید و این نشاندهنده‌ی تواضع، صداقت و اعتماد است و ذکر این نکته که همه‌ی انسان‌ها نقص و کاستی هایی دارند و هیچکس کامل نیست. این سه ویژگی ها هرگونه شخصیت ناسازگار را به بهترین نحو برطرف و خنثی می‌سازد.

موفقیت

موفقیت چیست؟

 

 موفقیت از جمله واژگانی است که تعریف واحدی ندارد. هر کس به فراخور حال خود تعریفی از آن ارائه داده است. برخی آن را رسیدن به موقعیت شغلی، اجتماعی یا ثروت بیان می کنند.

 برخی دیگر داشتن خانواده سالم و زندگی آرام را موفقیت می دانند. این تعریف دقیقا با هدف شما از زندگی ارتباط مستقیم دارد. دیدگاه سنتی موفقیت را پول، شهرت و قدرت میداند.
می توان گفت، موفقیت وضعیت یا شرط برآوردن محدوده مشخصی از انتظارات است.

 ممکن است به عنوان نقطه مقابل شکست تلقی شود. معیارهای موفقیت بستگی به خود شخص دارد و ممکن است در موقعیت اجتماعی یا اعتقادی خاصی متفاوت باشد.

 ممکن است یک نفر موفقیتی را در نظر بگیرد که شخص دیگر آن را شکست می داند.

همچنین ممکن است به دلیل تعریف مبهم یا نامشخص این معیارها، تعیین اینکه آیا شرایطی معیارهای موفقیت یا شکست را دارد، دشوار یا غیرممکن باشد.

 یافتن معیارهای مفید و موثر یا روش های اکتشافی برای قضاوت در مورد شکست یا موفقیت یک موقعیت ممکن است خود یک کار مهم باشد.

 به طور کلی می توان موفقیت را رضایت از زندگی دانست. اگر در زندگی احساس خوشنودی و رضایت نسبت به عملکرد خود، جایگاه خود در خانواده و جامعه و همچینین شرایط اقتصادی و جسمانی خود دارید می توانید خود را موفق بدانید.

همدلی

تعریف همدلی چیست؟

 

 همدلی قدرت درک و فهم یک انسان نسبت به افکار، احساسات و ..... فرد دیگر است. حتی اگر خودمان آن ها را تجربه نکرده باشیم، همدلی به فرد کمک می کند تا بتوانیم حالات و احساسات فرد دیگر را بفهمیم.

 مطالعات مشاوره خانواده نشان می دهد که همدلی باعث می شود تا از سطح خودمان فراتر برویم و دیگران را عمیق تر درک نماییم.

 

 همدلی چه اثراتی در ارتباطات ما دارد؟

 همدلی باعث ارتباط بهتر افراد با یکدیگر می شود و در واقع باعث می شود بین افراد ارتباط شکل بگیرد و آن ارتباط را غنی و عمیق سازد.

 در واقع یک رابطه زمانی به مشکل بر می خورد که یکی از طرفین و یا هر دو آن ها در همدلی ضعیف باشند . بسیاری از روابط زوجین، والدین و فرزندان در ابراز همدلی ریشه می گیرد. بسیاری از خشونت ها ناشی از ضعف و نا توانی در همدلی می باشد . افراد پرخاشگر افرادی هستند که همدلی آن ها ضعیف است و به همین دلیل به راحتی می توانند به اطرافیانشان صدمه بزنند.

 نه فقط در خانواده بلکه در جامعه هر چقدر همدلی رشد پیدا کند روابط بهتری ایجاد خواهد شد و فضای سالم تری نیز به وجود خواهد آمد.

 همچنین تبعیض و پیش داوری ها در جامعه ناشی از همدلی پایین است . اگر که میزان همدلی بین افراد زیاد باشد به انسان ها از نظر قومیت، ثروت ، نژاد و .... احترام گذاشته خواهد شد.

در دسترس 24/7
ما همیشه آماده کمک به شما هستیم