مشاوره نوجوان

امروزه مشاوره نوجوان یکی از حیاتی ترین نقش ها را در تربیت فرزندان دارد. به عقیده مشاوره نوجوان، نوجوانان همان بچه های کوچک و پدر و مادرانشان هستند که تا دیروز قربان صدقه اش می رفتند. فقط افکار و احساساتشان کمی تغییر کرده و باعث شده از والدینشان فاصله بگیرند. اما والدین عزیز بدانید با مدیریت درست ورفتارهای مناسب می توانید این مرحله سخت و حساس فرزندتان را پشت سر بگذارید و حتی بیش از پیش به آن ها نزدیک شوید. آیا می دانستید در دوران بلوغ فرزندتان، باید بیش از پیش نقش خود را به عنوان پدر و مادر ایفا کنید؟ آیا میدانید که جواب لجبازی فرزندتان، پرخاشگری و لجبازی نیست؟ تاثیر محبت و درک متقابل در این دوران تا چه اندازه مهم است؟نوجوانی به عنوان دوره ای حد فاصل کودکی و بزرگسالی می باشد که تغییرات فیزیولوژیکی و افزایش هورمون های جنسی را در آن شاهد هستیم . بهترین توصیف برای دوران نوجوانی فرایند پیشرفتی است که مشخصه آن افزایش توانایی تسلط بر چالش های پیچیده تکالیف درسی ، بین فردی ، هیجانی و علاوه بر آن جست و جوی استعداد ها ، هویت اجتماعی و علایق جدید است . مطالعات انجام شده در زمینه روانشناسی نوجوان نشان می دهد که سه تغییر رشدی در این گروه سنی وجود دارد که شامل افزایش خطر پذیری ، افزایش رفتار جنسی و حرکت به سمت وابستگی به همسالان به جای دلبستگی به خانواده اصلی می باشد .
طبق نظر روانشناس نوجوان سازگاری نوجوان در امتداد کارکرد روانی قبلی او قرار دارد ، بنابراین در کودکانی که دچار مشکلات روانشناختی هستند ، خطر ابتلا به مشکلات روانشناختی بالا می باشد . نوجوانانی که با اختلال های روانشناسی مواجه هستند در معرض خطر تعارض با خانواده و بیزاری از آن ها قرار دارند هرچند اکثر نوجوانان دچار ناراحتی های گاه به گاهی می شوند اما عملکرد تحصیلی خوبی دارند و ارتباط آن ها با همسالان مناسب است و از زندگی خود رضایت دارند .

آوای سعادت

مشاوره نوجوان

جدیدترین مقالات روانشناسی مشاوره نوجوان

وابستگی به گوشی در نوجوانان

طبق نظر مشاوره نوجوان نوجوانان بسیار مستعد به وابستگی به تلفن همراه هستند چراکه به صورت تقریبی تا حدود ۲۵ سالگی مغز در حال تکامل است و استفاده بی‌رویه از تلفن همراه می‌تواند باعث تغییراتی در تکامل آن شود که شامل موارد زیر است:

  • کاهش ارتباطات درون مغز.
  • اختلال در قسمت‌هایی از مغز که مسئول حل مسئله، کنترل تکانش و تنظیم احساسات است.
  • نوجوانانی که دچار وابستگی به تلفن همراه هستند بیش از سایرین مستعد مصرف الکل، تنباکو و رژیم غذایی نامناسب هستند.
  • منزوی شدن از نظر اجتماعی به دلیل استفاده بیش از حد از تلفن همراه.

تغییرات روحی و روانی در دوران نوجوانی و بلوغ

  • طبق نظر روانشناس و مشاور نوجوان
  • آن‌ها نسبت به والدین سرکش هستند و این رفتار نشانه‌ای از استقلال‌طلبی نوجوان است و نباید آن را با خصومت و دشمنی یکی دانست.
  • ناسازگار هستند. بدان معنا که به‌سرعت عصبانی و خشمگین می‌شوند و با همان سرعت نیز از رفتارشان پشیمان گشته و خود را سرزنش می‌کنند.
  • در مورد درس و مسائل جنسی خود نگران هستند.
  • از اینکه مورد تمسخر دوستان قرار بگیرند واهمه دارند و این موضوع باعث اضطراب و دل‌نگرانی آنان می‌شود.

اما والدین در دوران بلوغ فرزندان خود باید چه اقداماتی را انجام دهند؟ چگونه با آن‌ها برخورد کنند؟

اهمیت رابطه مادر و دختر

به گفته روانشناس و مشاور نوجوان رابطه مادر و دختر قوی ‌تر از سایر روابط والدین و فرزندان است و این رابطه ای است که به یک زن کمک می کند تا هر رابطه دیگری را در زندگی ایجاد کند. از این رو، این یک رابطه ارزشمند برای هر زنی است.

همچنین، یکی از این روابط است که ماهیت خود را تغییر می دهد. با گذشت سالها، برخی از چالش های دشوار از راه می رسند. این معمولاً به دلیل شکاف نسلی است برای مثال زمانی که مادران سعی می کنند با ایجاد پارامتر های خاصی از دختران خود محافظت کنند و دخترانشان در مقابل آنها عصیان می کنند. پس جای تعجب نیست که مردم می گویند “مثل مادر، مانند دختر”!

از آنجایی که هر رابطه مادر و دختری منحصر به فرد است، رابطه مشترک این دو با یکدیگر نیز متفاوت خواهد بود. برخی از روابط مادر و دختر می توانند از همان ابتدا پیوندی پیچیده داشته باشند، در حالی که برخی از آنها می توانند با شروع رشد دختر مسیر دشواری را طی کنند. هر یک از الگو های ناکارآمد بین مادر و دختر می تواند این پیوند ویژه را خراب کند. بنابراین در این زمان است که اهمیت رابطه مادر و دختر در اسلام خودش را نشان می دهد. اما چاره کار کجاست؟ چه راه هایی برای بهبود رابطه مادر و دختر وجود دارد؟

رفتار مادر با دختر نوجوان

سال های نوجوانی هم برای مادران و هم برای دخترانشان می تواند سخت باشد.

 تربیت فرزند نوجوان با وجود فعل و انفعلات درونی فرزند، محیط بیرونی، دوستان، اقوام، نیازها، رابطه ها و عوامل بیرونی و محیطی، سخت و دشوار است. 

مغز نوجوان هجوم هورمون های تستوسترون و استروژن را تجربه می کند که نواحی پردازش عاطفی را دچار چالش می کند.

این فرآیند شیمیایی در مغز دختر نوجوان شما ممکن است او را مستعد مشاجره، عبوس شدن، غمگینی، عصبانیت یا تمایل به دوری از خانواده کند.

همچنین برای دختران نوجوان معمول است که به هویت خود و اینکه به چه چیزی تعلق دارند پی ببرند. این فرآیند انرژی و تمرکز زیادی را از آنها می گیرد و می تواند گاهی اوقات آنها را تحریک پذیر نشان دهد.

قابل درک است که این نشانه ها می تواند زمان سختی برای رابطه مادر و دختر باشد.

اما راهبرد های زیادی برای مقابله با این دوران وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که یک رابطه سالم و شاد تا بزرگسالی برای هر دو زن ادامه خواهد داشت.

دلیل بدرفتاری نوجوانان

دلیل بدرفتاری نوجوانان ناشی از ناکامی آنان در پیدا کردن تعلق و دلبستگی کودکی شان است . نوجوانان یک هدف اساسی دارند و آن احسای تعلق پیدا کردن و دلبستگی است .
آنان ممکن است برای پیدا کردن احساس دلبستگی رفتاری مثبت یا منفی مانند بدرفتاری در پیش بگیرند .
بچه ها وقتی بد رفتاری می کنند که دلسرد هستند .
این امر هم شامل بچه های کوچک تر می شود و هم نوجوانان . آنان می خواهند احساس تعلق پیدا کنند اما نمی دانند از راه مفید هم می توانند این کار را انجام دهند . بنابراین بدرفتاری و بد اخلاقی نشان می دهند .

تشخیص هدف نوجوانان از بدرفتاری

قبل از آنکه بتوانید فرزندتان را راهنمایی کنید باید بدانید او با رفتارش چه هدفی را دنبال می کند و برای تشخیص آن به این چند سرنخ مهم دقت کنید :

وقتی او بدرفتاری می کند شما چه احساس دارید .

در برابر بدرفتاری او چه می کنید .

واکنش نوجوانتان به آنچه انجام می دهید چیست ؟

جلب توجه : جلب توجه هم درکودکان و هم در نوجوانان به چشم می خورد ولی در نوجوانان بیشر است و اگر نتوانند به طریق درست جلب توجه کنند ، بدرفتاری می کنند . وقتی نوجوان بدرفتاری می کند و می خواهد والدینش را آزار دهد والدین نیز پا پیش می گذارند که رفتار اشتباه او را تصحیح کنند و به این ترتیب نوجوان توجه والدینش را جلب کرده است . برای مدت کوتاهی این روش خوبی است ولی طولی نمی کشد که نوجوان یک راه جدید برای جلب توجه والدینش پیدا می کند . بعضی مواقع نیز جلب توجه ایستا است به این معنی که نوجوان هیچ کاری نمی کند و انگار که در انتظار نشسته است .

قدرت طلبی : هدف اصلی آنها این است که به والدینشان بگویند " شما نمی توانید مرا درست کنید " یا " بهتر است کاری را بکنید که من می خواهم " . نوجوان ممکن است داد و بیداد کند ، با پدر و مادرش دعوا کند یا مقررات را زیر پا بگذارد و از این طریق است که استقلا خود را نشان می دهد . اگر والدین دعوا راه بیندازند نوجوان هم دعوا می کند ولی اگر والدین تسلیم شوند نوجوان در این دعوا برنده شده و به حس قدرت طلبی اش می رسد و بدرفتاری اش را پایان می دهد . انتخاب دوست نیز یکی از مشکلات والدین و نوجوانان است که اغلب بر سر آن توافق ندارند .

انتقام جویی : برخی از نوجوانان که می دانند در زورآزمایی با والدین برنده نمی شوند به تلافی کردن و انتقام جویی روی می آورند . این نوجوانان فکر می کنند دیگران آنها را دوست ندارند و در صورتی می توانند جای خود را در خانواده یا مدرسه باز کنند که سنگدل باشند و دیگران را آزار دهند. والدین که در این شرایط ناراحت و عصبانی می وشوند و ممکن است با نوجوان مثل خودش رفتار کنند . اما با این کار مشکل بیشتر می شود نوجوان بیشتر به دنبال انتقام جویی می رود . خیلی اوقات ممکن است انتقام جویی به جنگ قدرت تبدیل شود .

آثار روانی بلوغ

اثرات روانی بلوغ جنسی در نوجوانان

هتر است نوجوانان علی‌الخصوص دختران برای ورود به این مرحله از قبل اطلاعات لازم را کسب کرده باشند. از جمله عواملی که بر حالات روانی نوجوانان تأثیرگذاراست می‌توان بر آمادگی نوجوانان، فرهنگ جامعه و نگرش اعضای خانواده اشاره نمود. در بعضی از فرهنگ‌ها مراسمی برای دوره بلوغ نوجوانان در نظر گرفته می‌شود که در آن امتیازها و مسؤولیت‌هایی را به نوجوان می‌دهند. در ایران نیز مراسمی با عنوان جشن تکلیف گرفته می‌شود که ورود دختران به آن قبل از دوره نوجوانی‌شان است. تغییرات سریع جسمانی دارای پیامدهای متفاوتی برای نوجوانان است: دسته‌ای دچار کمبود اعتماد به نفس می‌شوند که نهایتاً از بزرگ‌سالان خود دوری می‌کنند و به جمع دوستانشان می‌پیوندند. برخی دیگر نیز از تغییرات ظاهری‌شان خوشنود شده و زمان زیادی را صرف خود می‌کنند، معمولاً قسمت اعظم وقت خود را مقابل آینه می‌گذرانند. درنتیجه‌ی تمرکز به خود، تصور می‌کنند که همواره مورد تأیید دیگران هستند و تلاش می‌کنند ایرادهای ظاهری خود را برطرف کنند، نسبت به جوش‌های صورت حساس می‌شوند، به خاطر اینکه در مقابل دیگران مهم جلوه می‌کنند، پذیرای انتقاد از سوی اطرافیان نیستند، به رفتارهای پرخطر دست می‌زنند بدون آنکه متوجه باشند ممکن است عواقبی برایشان داشته باشد و به نوعی در پی کسب تجربه هستند، به زعم آنان کسانی که متحمل خطر شده‌اند و به آن‌ها آسیب‌رسیده است، به اندازه کافی قوی نبوده‌اند. 

مشاوره نوجوان

جلسات مشاوره نوجوان

وقتی در جلسه مشاوره نوجوان شرکت می‌کنید، این کارها برای شما انجام میشه تا به شما و نوجوانتون برای گذار از این دوره کمک بشه: هم با شما و هم با نوجوان شما صحبت میشه تا درک واضح و متعادلی از شرایط پیدا کنین. موانع رفاه را روشن کرده و از شما خواسته میشه تا جایی که می‌تونید اونها را برطرف کنین. اهداف قابل دستیابی رو تعیین میکنین که هم شما و هم نوجوان خودتون انگیزه رسیدن به اونها رو دارین. این اهداف می‌تونن آرامش بیشتر در خانه، امکان بیرون رفتن با دوستان و تمرین ارتباط صادقانه باشن. به شما و نوجوان شما کمک میشه درک مشترکی به دست بیارین از اون چیزی که بهش می‌گیم، تأمین نیازهای تمامی افراد خانواده. راه‌هایی برای حمایت از نوجوان شما بهتون پیشنهاد میشه. 

اهداف مشاوره نوجوان

هدف از مشاوره و روان شناسی نوجوان چیست؟

مشاوره نوجوانان تا زمان دستیابی به اهداف درمانی یا تا برقراری کامل آرامش برای نوجوان طول میکشه. به همین ترتیب توصیه میشه خانواده نوجوان سعی در سرعت بخشیدن به روند کار نداشته باشن، چون دریافت مشاوره مفید لازم و ضروریه. درک حقایق بالا دربارهمشاوره نوجوان به شما کمک میکنه تا به عنوان والدین، درک بهتری از روند کار داشته باشین. به همین ترتیب اگه فرزند شما دوران سختی برای کنار آمدن با تغییراتی را که تجربه میکنه داره، توصیه میشه که اونها رو پیش مشاور ببرین، نه اینکه صبر کنین تا مسائل خودشون حل بشن. این کار فقط باعث میشه تا مشکلات بیشتر و بدتر بشن. 

افسردگی نوجوان

افسردگی در نوجوانان



در نوجوانان با تغییرات عاطفه را می توان دید و زمانی که این تغییرات برای مدت طولانی باشد به عنوان هشداری باید دانشت و نسبت به درمان افسردگی در نوجوانان باید اقدام کرد از علائم افسردگی در نوجوانان می توان به بی علاقگی ، بی انگیزگی ، افت تحصیلی ، خشم و عصبانیت ، خستگی زود هنگام ، تغییرات خواب و خوردن و..... می باشد .

در نوجوانان می توان انواع اختلال های عملکردی را در مرکز مشاوره روانشناسی نوجوان درمان کرد نظیر دروغ گویی ، رفتار های ضد اجتماعی ، درمان ترس در نوجوانان ، کنترل عصباینت و پرخاشگری نوجوانان و همچنین اختلال های ارتباطی نظیر ناتوانی در سازگاری ، ناتوانی در برقراری ارتباط نوجوانان و اختلال های عاطفی وهمچنین ارتقا عملکرد یا درمان مشکلات رفتاری و هیجانی و حتی اختلال های تغذیه ای. همه ی موارد گفته شده نیازمند تشخیص و درمان می باشند
در دسترس 24/7
ما همیشه آماده کمک به شما هستیم