وسواس پوست کنی

وسواس پوست کنی



وسواس پوست کنی یا دراماتولومانیا یعنی میل افراطی به کندن پوست در نواحی مختلف بدن. افراد مبتلا به این اختلال نمی‌توانند در مقابل وسوسه کندن پوست خود مقاومت کنند و این مسئله می‌تواند برای آن‌ها مشکلات جدی ایجاد کند.
با این حال بسیاری آن را یک اختلال جدی قلمداد نمی‌کنند، افراد دارای این اختلال ممکن است آگاهی کافی درباره‌ی آن نداشته باشند و یا شرم داشته باشند آن را با کسی مطرح کنند.
در ادامه مقاله به توضیح بیشتر اختلال پوست کنی، علائم و نشانه‌های آن، علل و راهکار‌های درمانی می‌پردازیم.

وسواس پوست کنی | وسواس کندن پوست
وسواس پوست کنی یکی از انواع اختلالات اضطرابی‌ست که به تازگی در راهنمای تشخیصی آماری بیماری‌های روانی (DSM) به صورت یک اختلال مجزا شناخته شده‌است و در آن فرد به صورت اجباری و افراطی میل به کندن پوست خود، همچنین جوش، جای زخم و... را دارد.
افرادی که به این اختلال دچار هستند معمولا با ناخن خود و یا با استفاده از ابزاری مانند موچین و سوزن یا اعمالی مانند گاز گرفتن، اقدام به کندن پوست نقاط مختلف بدن خود می‌کنند و ممکن است ساعت‌ها مشغول کندن پوست خود باشند. کندن پوست ممکن است تا جایی پیش رود که منجر به آسیب جدی و خونریزی شود.

نشانه‌های وسواس پوست کنی
نشانه‌های وسواس در هر کدام از انواع آن دارای تشابهاتی است، اما اختصاصا علائم و نشانه‌های اختلال پوست کنی بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری بیماری‌های روانی (DSM) به شرح زیر هست.
وجود دوره‌های پوست کنی که به آسیب رسانی به بافت پوست منجر می‌شود.

تلاش برای ترک پوست کنی و انجام اقداماتی در جهت آن.

به وجود آمدن مشکلاتی در زمینه فردی و اجتماعی در زندگی فرد مبتلا به واسطه اختلال پوست کنی.

اختلال پوست کنی به دلیل بیماری‌های جسمانی (مانند بیماری‌های پوستی)، بیماری‌های روانی (مانند اسکیزوفرنی و اختلال بادی دیسمورفیک) ایجاد نشده باشد.

افرادی که به اختلال وسواس پوست کنی دچار هستند قبل از وسوسه شدن برای پوست کنی و قبل از اینکه بخواهند به پوست کنی اقدام کنند، احساس تنش زیادی را تجربه می‌کنند. تقریبا بلافاصله بعد از آن که پوست کنی انجام شد، فرد احساس آرامش، لذت و یا ارضا می‌کند. این علائم و نشانه‌ها بهتر است توسط متخصص بررسی و تشخیص داده شوند،

درمان وسواس کندن پوست
درمان وسواس پوست کنی
_برای درمان وسواس در ابتدا باید علت اصلی کشف شود. اگر همانطور که گفته شد اختلالات همایند علت این مسئله باشد باید با مشاوره روانشناسی اختلال اصلی حل و فصل شود تا درمان وسواس به خوبی صورت بگیرد.
یکی از روش‌هایی که برای درمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، «وارونه سازی عادت" است. به دلیل اینکه پوست کندن یک عادت است سعی می‌شود تا آن را با کار دیگری جایگزین کرد.

درمان وسواس پوست کنی با کاهش استرس
_روش‌های مدیریت استرس در درمان این اختلال بسیار اهمیت دارد. به دلیل اینکه این اختلال معمولا در جواب به استرس‌های محیطی بروز پیدا می‌کند، در نتیجه باید با روش‌های مدیریت و درمان استرس فرد را از بروز رفتار‌های پوست کنی مصون نگه داشت.

درمان وسواس‌های شدید
_ در موارد شدیدتر می‌توان از یک دوره دارودرمانی برای درمان این اختلال بهره برد. داروهای ضد افسردگی مخصوصا گروه SSRIs در درمان این اختلال موثرهستند.
_همچنین درمان شناختی رفتاری و روانکاوی نیز می‌تواند برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار گیرد که از مؤثرترین درمان‌ها محسوب می‌شوند و اثرات دائمی دارند. چنین روش‌هایی باید با نظارت مشاور متخصص صورت بگیرد.