Array
درمان وسواس تقارن
وسواس تقارن یکی از زیرشاخه های اختلال وسواس فکری_عملی است. نام علمی وسواس تقارن symmetry obsessions می باشد که معادل انگلیسی این وسواس است.
فرد مبتلا به این نوع وسواس در مورد تقارن داشتن و نظم اشیا وسواس بسیاری دارد. این نوع وسواس حتی می تواند در ظاهر افراد نیز ایجاد شود، به این صورت که فرد در ظاهر خویش نیز دائما به دنبال ایجاد تقارن و همسان سازی است.
مشاهده ی هر نوع عدم تقارن در ظاهر خود فرد یا دیگران و یا در محیط اطراف او، هم چنین مشاهده بی تقارنی اشیا برای فرد بسیار آزار دهنده بوده و او را دچار حالات عصبی، پرخاشگری و آشفتگی می کند.
شکل گیری وسواس تقارن
این نوع وسواس معمولا در دوران کودکی و نوجوانی شکل می گیرد و اگر پیگیری و درمان نشود به همراه فرد باقی می ماند و تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند این اختلال در سنین پایین تر در مردان و در سنین میانسالی در زنان بیشتر رخ میدهد.
این افراد معمولا رفتارهایی اجباری را از خود نشان می دهند که مربوط به تنظیم درست اشیا در تقارن یکدیگر است.
اگر فرد مبتلا به وسواس تقارن، نظم را در اطراف خود و یا حتی در ظاهرش پیدا نکند، مضطرب و بی قرار می شود و تا زمانی که این بی نظمی و عدم تقارن ظاهری را رفع نکند ارام و قرار نداشته و نمی تواند روی موضوعات دیگر به درستی تمرکز کند.
به طور معمول خانم ها بیش تر از آقایان دچار وسواس تقارن می شوند این درحالی است که شکل گیری وسواس تقارن در سنین کودکی در پسربچه ها بیش تر از دختر بچه ها اتفاق می افتد.
وسواس تقارن چه مواردی را شامل می شود
فرد مبتلا به وسواس تقارن اکثر اوقات در زندگی خود در تلاش است تا همه چیز در اطراف او نظم و ترتیب بیش از حدی داشته باشد.
از دید فردی که وسواس تقارن دارد باید به طرزی افراطی تمام اشیا تقارن و نظم خاصی داشته باشند. مرتب کردن مداوم و مکرر کتاب ها در طبقات کتاب خانه و یا ایجاد تقارن در چیدمان مبلمان و لباس های داخل کمد و ظروف داخل کابینت تبدیل به یک عادت و دغدغه بزرگ ذهنی برای این فرد می شود
دکور خانه چندان برای او مهم نباشد یا این که افراد دیگری ممکن است که به چیدمان متقارن اشیا در کمد ها و قفسه و یا مبلمان یا هر چیز دیگری بنا به موقعیت خود حساس باشند.
به طور کلی حفظ نظم ترتیب برای اکثر افراد جامعه مهم و ارزشمند است اما در صورتی که حساسیت بیش از حدی به تقارن داشته باشید به گونه ای که این موضوع تبدیل به بزرگ ترین مشغله و درگیری ذهنی برای شما شود به طور حتم می تواند باعث بروز نگرانی و اشتغال فکری برای شما شود و در این حالت است که باید به دنبال پیدا کردن راهی برای کنترل وسواس خود باشید.
وسواس به ظاهر خود
وسواس تقارن تنها منحصر به چیدمان وشکل ظاهری اشیا و وسایل داخل کمد و کابینت ها در داخل خانه نیست و بسته به علایق و شخصیت هر فرد می تواند طیف گسترده ای از حساسیت به نظم و تقارن را در بر بگیرد. ممکن است که هر کسی با توجه به شرایط خود به موارد خاصی حساسیت بیش تری داشته باشد.
برای مثال ممکن است فردی که به ظاهر خود اهمیت بسیار زیادی می دهد به طور مداوم فقط در حال چک کردن وضعیت تیپ و ظاهر خود باشد.
عوامل ابتلا به وسواس تقارن
علت ابتلا به وسواس تقارن به طور صددرصد مشخص نیست. با این وجود دلایل متعددی برای علت احتمالی بروز این وسواس در کودکی و بزرگسالی ذکر شده است. از جمله دلایل احتمالی بروز این مشکل می توان موارد زیر را نام برد:
1-دلایل ژنتیکی
وسواس تقارن می تواند ریشه ژنتیکی و جنبه ارثی داشته باشد. کودکان، بسیاری از رفتارها و عادات خود را به طور ژنتیکی از طریق ساختار DNA والدین خود به ارث می برند. برای همین ممکن است که به دلایل ژنتیکی به وسواس مبتلا شوند و در صورت نا اگاهی و عدم درمان، این اختلال فکری را تا بزرگسالی هم چنان ادامه دهند.
2-تاثیر رفتار والدین
اگر پدر و مادر کودک مبتلا به وسواس تقارن باشند احتمال ابتلای کودک نیز، بالا می رود. چرا که کودکان از ان ها الگو گرفته و به طور خودکار طرز فکر و رفتار والدین خود را کپی می کنند. رفتار والدین می تواند به طور مستقیم بر آینده کودک تاثیر بگذارد.