علل استرس در افراد

شناخت عوامل استرس زا 

 

استرس شدید در افراد به دلایل متعددی رخ می دهد که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:

 

 1 - عدم رضایت از شغل یکی از مواردی که باعث ایجاد استرس در افراد می‌شود نداشتن رضایت شغلی است. فقط تصور کنید، کاری را انجام می‌دهید که هیچ علاقه‌ای به آن ندارید و یا اصولاً از محیطی که در آن مشغول هستید رضایت ندارید.

 آن وقت تمام وجودتان را نگرانی فرا می‌گیرد. مشاغلی که افراد آن را انتخاب می‌کنند روی کل جریان زندگی‌شان تأثیر می‌گذارد. اگر از شغل خود راضی نباشید دائم نگران هستید و می‌خواهید آن را زودتر به پایان برسانید.

 صبح‌ها به زور از جای خود بلند می‌شوید و دائماً خودتان را با جملات منفی و مخرب بمباران می‌کنید.

 

 2 - پذیرش مسئولیت‌های سنگین 

همه افراد مسئولیت‌هایی در زندگی شخصی و کاری خود دارند. اما اگر مسئولیت‌هایی را بپذیرید که از حد توانتان خارج باشد، این می‌تواند عامل مهمی در استرس شما تلقی گردد.

 فرد با قبول انجام کارهای سنگین دائم به خود می‌گوید «نکند از پس این کار بر نیایم، اگر درست انجامش ندهم چه اتفاقی رخ می‌دهد، یعنی این کار اصلاً تمام می‌شود.» مسئولیت‌های سنگین مانند زنجیرهایی قفل شده به گردن عمل می‌کنند، شما آن‌ها را پذیرفته‌اید اما توان انجامش را ندارید و دائماً تحت استرس‌های درونی و نگرانی‌های شدید قرار می‌گیرید.

 

 3 - جدایی از همسر 

تحقیقات نشان داده افرادی که از همسر خود جدا می‌شوند سطح بالاتری از استرس را دریافت می‌کنند. این موضوع به خصوص در کشورهای جهان سوم به دلیل وجود سنت‌ها و فرهنگ‌های خاص شدت بیشتری دارد.

 وقتی که شما از همسر خود جدا می‌شوید، نگرانی‌هایی تجربه می‌کنید که برایتان ناآشنا هستند. از جمله این نگرانی‌ها شامل نگرانی در تأمین مخارج، عدم احساس امنیت، ترس تنها ماندن تا آخر عمر، طرد شدن از خانواده، دریافت برچسب‌های منفی از اجتماع، عدم اطمینان به افراد دیگر و… می‌باشد. این موارد ضرورت درمان استرس شدید را برای افراد بیشتر می‌کند.

 

 4 - بیماری‌های جسمی

 برخی از افراد بیماری‌های خاصی دارند و این عامل روی سطح روحیه‌شان تأثیر منفی می‌گذارد. آن‌ها فکر می‌کنند نباید در جامعه حضور پیدا کنند و یا اگر کسی از بیماری‌شان با خبر شود مورد تهمت، تهدید و یا بی‌رحمی قرار می‌گیرید. این ترس در آن‌ها استرس زیادی را ایجاد می‌کند.

 

 5 - تغذیه نادرست

 ممکن است فرد در تمام بخش‌های زندگی‌اش موفق و خوشحال باشد اما درصدی از استرس همیشه در او وجود دارد.

 این استرس می‌تواند به دلیل تغذیه نادرست باشد. در دنیای امروز به دلیل مشغله‌های کاری و شخصی، افراد کمتر به تغذیه خود اهمیت می‌دهند و این به صورت مستقیم روی سطح آرامش شان تأثیر منفی می‌گذارد.

 مثلاً برخی از افراد دائم مواد غذایی مثل فست فود، نوشابه، تنقلات، غذاهای فریز شده و کنسرو شده را استفاده می‌کنند. این غذاها باعث مشکلات روحی در افراد می‌شود و علائمی مانند خودخوری‌های دائمی، شکاک بودن، عدم تمرکز، کاهش سطح انرژی، تجربه غمگین و خوشحال بودن بی‌دلیل، عصبانیت، عجول بودن و استرس زیاد را با خود به همراه دارد.

 

 6 - مشکلات مالی

 درگیر شدن در مشکلات مالی به خصوص در شرایط رکود و تورم افراد را مضطرب می‌کند. آن‌ها دائماً نگران آینده خود و فرزندان شان هستند و این عامل باعث می‌شود استرس زیادی را تجربه کنند. در عوض افرادی که از نظر مالی در ثبات قرار دارند، استرس کم تری تجربه می کنند.

 

 7 - عدم نه گفتن

 برخی از افراد دائماً با هر خواسته‌ای موافقت می‌کنند چون این تصور را دارند اگر نه بگویند دیگران را از دست می‌دهند. وقتی شما به هر خواسته‌ای بدون اینکه بدانید از پس انجام آن کار برمی‌آیید و یا اصلاً دوست دارید، پاسخ «مثبت» می‌دهید، خودتان را گرفتار می‌کنید. بیشتر افراد بلد نیستند به راحتی «نه» بگویند و همین موضوع ساده عامل استرس شدید در آن‌ها می‌شود.