اضطراب امتحان

اضطراب امتحان چیست ؟



نوعی خود اشتغالی ذهنی است که با خود کم انگاری و تردید درباره تواناییهای خود مشخص می‌شود و غالبا به ارزیابی شناختی منفی و عدم تمرکز حواس و واکنشهای جسمانی نامطلوب و به افت عملکرد تحصیلی فرد منجر می شود. اضطراب امتحان نوعی واکنش ناخوشایند و هیجانی نسبت به موقعیت ارزیابی در مدرسه است.

این حالت هیجانی معمولا با تنش، تشویش، نگرانی و سردر گمی و برانگیختگی سیستم اعصاب خود مختار همراه است. آشفتگی معده، بهم خوردن ساعتهای خواب و ارامش، تغییراتی در میل به غذا، ضعف، سرگیجه ، تغییر در فشار خون، میزان بالای نبض و ترشح هورمونهای آدرنالین و نورآدرنالین.

اضطراب امتحان چیست ؟
اضطراب امتحان اصطلاحی کلی است که به نوعی اضطراب یا هراس اجتماعی خاص اشاره دارد. این نوع اضطراب، فرد را نسبت به توانایی هایش دچار تردید کرده و توان او را برای مقابله با موقعیت امتحان، کاهش می دهد. فردی که دچار اضطراب امتحان شده است، مواد درسی را می داند، اما شدت اضطراب وی مانع از آن می شود که معلومات خود را هنگام امتحان به ظهور برساند.

معمولا بین نمرات اضطرابی و نمرات امتحانی، یک رابطه معکوس معناداری وجود دارد؛ به این شکل که هر چه نمره اضطراب بالاتر باشد، نمره امتحان کمتر خواهد بود و هر چه نمره اضطراب پایین تر باشد، نمره امتحان بالاتر خواهد بود.

این یک واقعیت است که افزایش اضطراب با کاهش کارآمدی تحصیلی مرتبط است؛ زیرا اضطراب به طور موقت کنش وری بهنجار (توانایی عقلی معمولی) فرد را دچار اختلال می کند به طوری که فرد مضطرب نمی تواند از توانایی های عقلی خود خوب استفاده کند.
از این روی یا مطالب امتحانی را خوب نمی تواند به حافظه بسپارد یا این که اگر از قبل همه مطالب را یاد گرفته باشد، هنگام امتحان به او فراموشی دست می دهد و توان بازیابی مطالب آموخته شده را ندارد.

عوامل بوجود آورنده اضطراب امتحان

1 - انتظار بیش از حد از خود

2 - ضعف در اعتماد بنفس

3 - رقابت بیش از حد

4 - عدم آمادگی و برنامه ریزی لازم

5 - عدم تمرکز بر امتحان و درس خواندن

6 - شخصیت مضطرب و کمال گرا

نکات مهم درباره اضطراب امتحان

// اضطراب نوعی احساس فریب انگیز است که به شما القا می کند از پس هر کاری که قرار است انجام دهید بر نمی آیید پس در شرایط اضطراب از تلاش و کوشش دست برندارید و با آرام کردن خود مانند کشیدن چند نفس عمیق و رهانمودن عضلات بدن به مطالعه دروس مشغول شوید.
توجه داشته باشید که افکار شخص است که اضطراب را بوجود می آورد مانند اینکه اگر در این امتحان موفق نشوم تصور دیگران در مورد من چه خواهد بود؟
و یا اینکه خود را با دیگران مقایسه می کنید و فکر می کنید که در صورت عدم موفقیتتان حتما از دیگران کم هوشتر و یا ضعیفترید و این افکار و یا این حرفهایی که بخود می زنید مطمئن باشید در اضطرابتان و در نهایت در نتیجه امتحانتان اثربدی خواهد گذاشت.پس باید سعی کنید اول از همه افکار منفی را که مانند بندی که شما را در محاصره کرده خلاص شوید و با بالا نگه داشتن اعتماد بنفستان خود را در مقابل استرس مقاوم کنید.

// در زمانهای داشتن اضطراب سعی کنید به جمع بپیوندید و ازگوشه نشینی پرهیز کنید زیرا گوشه گیری باعث تشدید اضطراب می شود.

// سعی کنید در حال انجام هر کار که هستید (درس خواندن و یا امتحان دادن) فقط فکرتان را متوجه آن کار نگه دارید و از پیش بینی در مورد عملکرد کارتان و اینکه مثلا اگر امتحان را خراب کردید چه پیش می آید بپرهیزید و فقط و فقط در همان زمان حال زندگی کنید تا از بهم ریختن حواستان جلوگیری کرده باشیدو در نهایت وقت و انرژی خود را سر جلسه امتحان با نگران شدن و فکر کردن به عواقب خراب کردن و یا کنجکاوی در مورد اینکه دیگران چه می کنند هدر ندهید.

// در زمانهای امتحان از خوردن مواد کافئین دار بپرهیزید زیدا موجب بالا رفتن اضطراب می شود.
به خودتان بعد از هر مورد مطالعه پاداشی بدهید و همینطور بعد از امتحان بخاطر تلاشی که کردید پاداش دهید و از خود تشکر کنید.