احساس ترس

آیا احساس ترس، نشان ضعف شخصیتی و رفتاری افراد است ؟



ترس یک احساس کاملا طبیعی است که به عنوان یک مکانیسم دفاعی عمل می کند. در واقع احساس ترس و هراس در طول تاریخ بشریت باعث بقا و حفظ انسان ها شده است.
ترس این نهیب را به فرد می زند که بیشتر مراقبت کند. بنابراین انسان ها و حتی حیوانات برای بقا و حفاظت از خود و همنوع خود دچار هراس می شوند.

در پاسخ به این سوال که آیا ترس نشانه ضعف است یا خیر، باید اذعان داشت که اگر ترس در میزان و شرایط معقول و منطقی اتفاق بیفتد، کاملا طبیعی بوده و نشان از یک ذهن سالم و محتاط و منطقی دارد.
مانند ترس از حیوانات درنده و وحشی. مسلم است که یک حیوان درنده خو، توانایی دریدن و کشتن انسان را دارد. بنابراین ترس از آن منطقی و نشان از هوش و عقل انسان دارد.
اما اگر ترس از حد طبیعی و نرمال خود فراتر رود و تبدیل به یک حس دائمی برای فرد شود، نشان دهنده یک اختلال روانی و مشکل شخصیتی است و باید درمان شود.

تفاوت احساس ترس و اضطراب چیست ؟
احساس ترس و اضطراب شاید در نگاه اول کاملا شبیه به یکدیگر باشند. اما با دقت و مقایسه، متوجه تفاوت های آن دو می شویم. در زیر تفاوت های آن ها به طور خلاصه بیان می شود.

1- تطابق میزان ترس با عامل خطر
احساس ترس حس ناخوشایندی است که فرد در برابر تهدیدات و خطرات تجربه می کند. معمولا میزان ترس با عامل خطر متناسب است.
به طور مثال میزان ترس در برابر یک صدای انفجار مهیب با میزان ترسی که فرد از صدای افتادن شیء از روی قفسه تجربه می کند کاملا متفاوت است.
اما در مورد اضطراب چنین نیست. دراضطراب بین میزان ترس و عامل تهدید کننده ممکن است هیچ تناسب منطقی وجود نداشته باشد. یعنی اینکه فرد مضطرب، از یک موضوع عادی هم ممکن است به شدت دچار هراس شود.

2 - حس ترس مقطعی است
حس ترس، به طور مقطعی به وجود آمده و بعد از رفع موضوع هراس انگیز، پایان می یابد. اما در مورد اضطراب چنین نیست.
در حقیقت اضطراب یک حس آشفتگی و پریشانی دائمی و مداوم است.
حتی در شرایطی که مسئله ای برای ترس و دلهره وجود نداشته باشد نیز، فرد در ضمیر ناخودآگاه خود هراس دارد. در بعضی از مواقع خود فرد مضطرب، به طور ناخودآگاه به دنبال بهانه هایی برای ترسیدن می گردد.

3 - علائم ترس کمتر از اضطراب است
علائم جسمانی و ذهنی ترس حتی در شرایط شدید و سخت، باز هم از علائم جسمانی و ذهنی اضطراب به مراتب کمتر است. در احساس ترس، فرد دچار بی قراری همراه با تپش قلب و تعریق می شود.
اما در اضطراب فرد به شدت بیشتری این علائم را تجربه می کند. ممکن است دچار تنش های ذهنی و جسمی بیشتری شود. مانند سوزش قفسه سینه، تنگی نفس، فشار خون بالا، سستی دست و پا، سوزش پوست بدن و ...