علت پرخاشگری کنکوری ها چیست ؟
نوجوان در دوران تحصیل مخصوصا اگر کنکور را پیش رو داشته باشد احساس فشار روانی شدید کند، علاوه بر آن تغییرات هورمونی، اتفاقات جسمانی و روانی دوران بلوغ نیز به این فشار روانی دامن می زند. تمامی این عوامل در کنار هم باعث می شود دانش آموزان دچار استرس و اضطراب شوند و اگر والدین آنان مدیریت صحیح این شرایط را آموزش ندیده و اطلاعی از تجارب درونی فرزند نوجوانشان نیز در این دوران نداشته باشند، زمینه برای افزایش اضطراب و پرخاشگری در نوجوانان به سادگی فراهم می شود.
1 - نظرهای مکرر اطرافیان
دوران کنکور و روزهای پیش از آن برای دانش آموز از لحاظ تحصیلی دوران مهم و سرنوشت سازی به شمار می آید. تمام معلمان، والدین و اطرافیان نیز این موضوع را به دفعات زیاد به او گوشزد می کنند.
فرزند نوجوان شما به احتمال زیاد به دلیل آن که در فضای رقابتی مدرسه و کنکور دچار تنش و اضطراب می شود تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا در این شرایط گلیم خود را از آب بیرون بکشد، علاوه بر تنش و اضطراب درونی که فرد کنکوری هر روز با آن درگیر است اطرافیان نیز با دادن نظرهای مختلف و پرسیدن سوال های مکرر از وضعیت تحصیلی او، معرفی کتاب و آموزش جدید، دادن پیشنهادهای مختلف برای موفقیت تحصیلی و... حتی اگر قصد کمک داشته باشند اما زمانی که این امر بیش از حد تکرار شود او را دچار تنش و اضطراب بیشتر می کند. از آن جایی که فرد کنکوری در درون خود با عواطف منفی دست و پنجه نرم می کند هر سوال و نظر مکرر اطرافیان در مورد دوران کنکور او نیز می تواند به عواطف منفی او دامن بزند و موجب پرخاشگری و بداخلاقی او شود.
2 - مقایسه ی خود با همسالان
از آن جایی که کنکور بستری کاملا رقابتی است به طور خودکار باعث مقایسه ی افراد با هم سالانشان می شود. علاوه بر این که دانش آموز کنکوری همواره توسط والدین و معلم ها و هم چنین آزمون های پیش از کنکور با همسالانش مقایسه می شود خودش نیز به طور مداوم در این تله گرفتار می شود که عملکرد تحصیلی خودش را صرفا با عملکرد همسالان خود مقایسه کند. مقایسه کردن خود با دیگران از لحاظ روانی به شدت می تواند موجب تخریب اعتماد به نفس فرد شود و به هیچ عنوان عملی موثر برای افزایش کارایی و کیفیت یادگیری نیست.
هم چنین زمانی که فرد کنکوری خودش را با دوستانش مقایسه می کند دچار افت اعتماد به نفس شده و کم کم همان کارایی قبل را نیز از دست می دهد. گرفتار شدن در این چرخه باعث افزایش اضطراب و نگرانی از آینده می شود. گاهی فرد به قدری این شرایط را ادامه می دهد که سرانجام دیگر حوصله و توان کافی برای برقراری ارتباط سالم و توام با آرامش با اطرافیان خود ندارد و دچار پرخاشگری و گاهی مشاجره با اطرافیان خود می شود.
3 - سبک تغذیه ی نادرست و مشکلات خواب
درس خواندن مداوم برای کنکور نیازمند انرژی ذهنی و جسمی بسیار بالایی است. داشتن سبک تغذیه سالم و مناسب سبب می شود انرژی و توان ذهنی کافی برای فعالیت مغز هنگام یادگیری مطالب جدید تامین شود. در صورتی که مواد غذایی سالم و میزان کالری مورد نیاز بدن فرد دریافت نشود عملکرد مغز او مختل شده و کیفیت یادگیری او پایین می آید. رعایت نکردن سبک تغذیه ی سالم و هم چنین مشکلات خواب سبب افت کیفیت یادگیری شده و از آن جایی که فرد بیش از حد توانایی مغز از خود کار می کشد دچار انواع حالات منفی مانند پرخاشگری و بی حوصلگی می شود.
4 - عدم وجود حس امنیت و آرامش کافی در خانواده
زمانی که فردی خود را برای یک امتحان مهم آماده می کند لازم است اطرافیان او نیز همیاری های لازم را تا حد ممکن برای رفاه حال او انجام دهند. محیط خانه را برای درس خواندن او آرام نگه دارند از بروز درگیری ها و مشاجرات بی مورد پرهیز کنند مهمانی های خانوادگی را به زمان مناسب تری موکول کنند و یک سری نکات لازم را برای بهتر درس خواندن فرزند کنکوری خود رعایت نمایند.
برخی اوقات دیده می شود که والدین و اعضای خانواده ی فرد کنکوری با وجود این که از فرزندشان توقع موفقیت و کسب بهترین نتیجه از کنکور را دارند در عین حال حس آرامش و امنیت کافی را در خانه برای او فراهم نمی کنند.