Array
تاخیر در رشد کودک و راهکارهای درمانی آن
به طور کلی تاخیر تکاملی کودکان باعث اختلال در مهارتهای مختلف از جمله مهارتهای اجتماعی، شناختی، زبانی و حرکتی میشود. اختلالات عصبی رشدی نیز به نوعی اختلال تاخیر تکاملی کودکان محسوب میشوند.
تاخیر رشد ممکن است تنها مربوط به رشد اندامهای بدن باشد و اختلالاتی همچون اختلال کوتاه قامتی (کوتولگی) را پدید آورد، یا تنها تواناییهای ذهنی کودک را تحت تاثیر قرار دهد؛ کودکان دارای اختلالات یادگیری، اوتیسم و معلولیت ذهنی از نظر ظاهری تفاوتی با دیگر همسالان خود ندارند.
تشخیص به موقع و آموزش مهارتهای خاص به این گروه از کودکان، عوارض ناشی اختلال رشدی را کاهش داده و یا از بین میبرد.
علل به وجود آمدن تاخیر در رشد کودک
عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی هر دو در به وجود آمدن اختلال رشد در کودک اثر میگذارد. در ادامه چگونگی اثرگذاری هر کدام از عوامل را بررسی کردهایم.
عوامل ژنتیکی
ناهنجاریهای کروموزومی یا ژنتیکی میتواند مسبب اختلال در تاخیر رشد شوند. امروزه با انجام آزمایشاتی قبل از بارداری میتواند ژنهای معیوب را شناسایی کرده و از به دنیا آمدن کودکانی با بیماری های ژنتیکی جلوگیری کرد.
عوامل محیطی
1 - مسمومیت کودک قبل یا بعد از تولد با عوامل مضر مانند سرب
2 - ابتلای مادر به بیماریهای عفونی
3 - تب شدیدی که به تشنج کودکان تم شود
4 - نوزادان نارس و نوزادانی که در هنگام تولد دچار کمبود اکسیژن شوند
5 - وارد شدن ضربه به سر کودک ضمن به دنیا آمدن یا بعد از آن
درمان اختلالات رشدی کودک
هرچه تاخیر رشدی کودک از طرف والدین زودتر تشخیص داده شود درمان کودک آسانتر و سریعتر اتفاق خواهد افتاد. در نتیجه احتمال رشد کامل و مطلوب بیشتر میشود.
والدین میتوانند بعد از مشاهده نشانههای مطرح شده سریعا درمان فرزند خود را تحت نظارت یک متخصص آغاز کنند. درمانها شامل دارو درمانی، گفتار درمانی ، کاردرمانی، بازی درمانی و ... است .