Array
بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی یا آنورکسیا نوعی اختلال روانی است که طی آن شخص با وجود گرسنگی، از خوردن غذا به حد کافی اجتناب میکند و با کاهش وزن و لاغری شدید مواجه میشود.
ادامه این روند، به دلیل کاهش فشار خون و ضربان نامنظم قلب، میتواند منجر به مرگ نیز شود. نگرانیها در مورد اضافه وزن، میتواند آنقدر شدید باشد که به آسیبهای روانی دیگری مانند بیماری وسواس فکری، افسردگی، اختلالات اضطرابی و... نیز مبتلا شوید.
متاسفانه آسیبهای جسمی و روانی ناشی از این اختلال آنقدر زیاد است که عملا در کارکرد اجتماعی و بهزیستیتان اخلال ایجاد میکند. با بهره گیری از مشاوره روانشناسی، این شانس را به دست میآورید که از وخیمتر شدن اوضاع جلوگیری کنید و هر چه زودتر به روند عادی زندگیتان بازگردید.
بی اشتهایی عصبی یا آنورکسیا یکی از انواع اختلالات خوردن است که بیشتر در دختران بروز پیدا میکند. نشانه اصلی در بی اشتهایی عصبی، ترس بیمارگون از اضافه وزن و عدم کنترل بر میزان غذا خوردن است. به طور کلی این اختلال با سه ویژگی عدم رضایت از وزن کنونی، ترس و نگرانی غیر منطقی از چاق شدن، تصویر بدنی نامناسب و برداشت اشتباه از اندام خود مشخص میشود؛
افراد مبتلا به کم خوری عصبی، به اراده قوی در رعایت رژیم غذایی خود میبالند، برعکس آنچه در پرخوری عصبی شاهد آن هستیم که فرد به دلیل ناتوانی در کنترل خود شرمنده میشود.
علایم بی اشتهایی عصبی
فرد مبتلا به آنورکسیا ممکن است نشانههایی که در ادامه ذکر کردیم را به صورت خفیف تا شدید تجربه کند.
_ کاهش وزن شدید، در اثر نخوردن غذای کافی و عدم کسب انرژی لازم
_ فرد از افزایش وزن یا چاق شدن به شدت میترسد، یا به طور دائم رفتارهایی پیش میگیرد که مانع افزایش وزن میشوند، حتی زمانی که کمبود وزن چشمگیر باشد.
_ شخص از وزن بدن یا شکل اندام خود برداشت اشتباه میکند، ارزشی که شخص برای خودش قائل میشود به طور غیرمنطقی تحت تأثیر وزن بدن یا شکل اندامش است.
عوارض و پیامدهای بی اشتهایی عصبی چیست؟
بی اشتهایی عصبی، برای فرد پیامدها و خطراتی را ایجاد خواهد کرد، به طوری که برای جبران آنها گاهی نیاز به رسیدگی پزشکی و تخصصی است. از جمله عوارض اختلال بی اشتهایی عصبی شامل موارد زیر هستند.
_ وزن کم بدن، ناخنهای شکننده، ریزش مو و پوکی استخوانها
_ خشکی پوست و رنگ پریدگی
_ تجربه علائم فیزیکی مانند سرگیجه، بی خوابی، خستگی، تیره شدن انگشتان، کم آبی بدن، قاعدگی نامنظم، فشار خون پایین، کاهش دمای بدن، دندان قروچه، ورم پاها و بازوها و...
_ تجربه علائم رفتاری و احساسی مانند انکار گرسنگی، دروغ گفتن درباره غذای مصرفی، کاهش میل جنسی، خود را با لباسهای زیاد پوشاندن، ورزش کردن افراطی، خروج از فعالیتهای اجتماعی و انزوا طلبی و...
_ بروز اختلال های روانی مانند افسردگی، وسواس فکری-عملی، اختلال شخصیت، اختلال بدریخت انگاری و اختلالات اضطرابی