مشاوره خانواده

باید ها و نباید های مشاوره خانواده

 

مشاوره خانواده یک چالش سخت و منحصر به فرد محسوب می‌شود که اغلب خانواده ها دیدگاه مثبتی نسبت به این موضوع ندارند. در حقیقت بیشتر خانواده ها احساس می‌کند که وجود یک مشاور در کنار خانواده نشان‌دهنده مشکلات بزرگ عاطفی و روحی بین آنهاست.

اما موضوع بسیار ساده تر از این است که ما بخواهیم این قدر آن را پیچیده کنیم و خانواده ها برای حفظ پویایی خود نیاز دارند که در برخی موارد از مشاور خانواده کمک بگیرند و مشکلات زندگی خود را مرتفع کنند. طبیعتاً استفاده از مشاوره خانواده نیاز به رعایت برخی دستورالعمل ها دارد که در این مطلب به برخی از باید ها و نباید های آنها خواهیم پرداخت. 

اجازه دهید که مشاوره خانواده منجر به پویایی شود در همان جلسه اول حضور در کنار مشاور خانواده باید اجازه دهید که ساختارهای خانوادگی و روابط به طور طبیعی نمود پیدا کنند و ظاهر فریبنده نداشته باشند.در خانواده‌ها مسائل پیچیده ای وجود دارد که ممکن است برای هر کدام از آنها خاص و منحصر به فرد باشد.در برخی موارد مشاوره های جامعه شناسی و در برخی دیگر مشاوره های اقتصادی و جمعیتی به روند رو به رشد خانواده‌ها کمک می کند و آنها را وارد مسیری می کند که منتهی به موفقیت است. بنابراین وقتی که یک خانواده از مشاور خانوادگی بهره می‌برد امکان پرسش سوالات مختلفی برای آنها فراهم می شود که برای کنترل موقعیت موجود بسیار مهم است و فرد را به تلاش برای واکنش های متناسب با برنامه‌های مختلف تحریک می‌کنند.

 مشاوره خانواده به اعضای خانواده اجازه می‌دهد که با یکدیگر تعامل داشته باشند و از هر فرصتی برای حل اختلاف نظر و برطرف کردن دعوا استفاده کنند. این یعنی فرزندان نوجوان والدین خود را عصبانی نمی کنند و اجازه داده می‌شود که پویایی خانواده در زمان مناسب و به شکل استاندارد حفظ شود. مشاوران نباید اجازه کناره‌گیری به اعضای خانواده دهند مشاوران برای خانواده ها مانند رهبر اتاق کنترل هستند و آنها هستند که جلسات خانوادگی را کنترل میکنند.این یعنی مشاوره ها می توانند بخش های مختلف و مشکلات مختلف زندگی خانواده ها را هدف قرار دهند و از این طریق از صدمه دیدن اعضای خانواده از لحاظ روحی و عاطفی جلوگیری کنند.

 در حقیقت مشاوره خانوادگی مانند یک مجرای تعاملی عمل می‌کند که اعضای خانواده را به یکدیگر مرتبط کرده و در برخی موارد به عنوان حامی عمل می‌کند. این روند باعث می‌شود که اعضای خانواده یک فرد مناسب در کنار خود داشته باشند. اما به نظر شما مشاور خانواده چگونه میتواند از کناره گیری اعضای خانواده جلوگیری کند؟

این کار چندان پیچیده ای نیست و تاکتیک های رفتاری مشاور می تواند از بسیاری از مشکلات احتمالی جلوگیری کند. مشاوره خانواده به عنوان نماینده اعضای خانواده می توانند سوالات مختلف را مطرح کنند و در مورد وقایع خانوادگی صحبت کند. همچنین این افراد می‌توانند در مورد نبود برخی از افراد دیگر سوال بپرسند یا وقایع مختلف را برای آنها آشکار کنند. بنابراین عملاً همه اعضای خانواده در جریان برنامه حضور دارند و این باعث می‌شود که روند مشاوره به شکل کامل پیش برود.

 خانواده ها باید بدانند که دلیل حضور مشاوره چیست برخی از خانواده‌ها مشاوره خانواده را به عنوان آخرین راه حل می بینند،زیرا تمایل چندانی به پذیرفتن اشتباهات زناشویی یا درگیری های خانوادگی ندارند. با این وجود برای پیشرفت در روند روابط خانوادگی، خانواده ها باید مشکلی را که دارند مطرح کنند و به شکل صادقانه در مورد آن صحبت کنند. گاهی ممکن است یک مشاور خانواده وجود مشکل عاطفی یا روحی را بین اعضای خانواده تشخیص دهد که برای سایر اعضا قابل درک نباشد.

 برای بسیاری از خانواده ها به دلیل اینکه تحت فشار نیستند یا مداخلات مناسب در روابط آنها صورت نمی گیرد،مشکلات بسیار سخت و آزاردهنده می‌شود و صحبت کردن درمورد آنها تقریباً غیر ممکن می شود. مشاوره خانواده به اعضا اجازه می دهد تا در مورد استرس یا افکار یا حتی احساسات فردی خود صحبت کنند و آن را در جمع های خانوادگی مطرح کنند. این گونه ارتباط صادقانه برای داشتن یک خانواده پیوسته و تقویت نقاط قوت آنها بسیار ضروری است.بنابراین مشاوره خانواده می‌تواند نقش مهمی در تقویت ارتباط خانوادگی و بهبود کیفیت زندگی آنها داشته باشد.

 گاهی مشاور باید بایستد تا استدلال صورت گیرد اینکه مشاور خانواده باید حضور فعالی داشته باشد تا ارتباط بین اعضای خانواده را تقویت کند یک موضوع کاملاً بدیهی است.اما در طرف مقابل نباید فراموش کنیم که استدلال بارزترین و صادقانه ترین شکل ارتباط خانوادگی است.در حقیقت خانواده ها نیاز دارند که در برخی موارد به صورت صادقانه با یکدیگر صحبت کنند و یک فضای خنثی برای تبادل اطلاعات و استدلال در مورد روابط مختلف و تعامل خود داشته باشند.

 این موضوع نشان می دهد که نقش پیوسته و مداوم مشاوره خانواده در مشکلات خانوادگی همیشه موفق نیست.گاهی باید مشاور از فضای ارتباطات خانوادگی خارج شود و اجازه دهد که پویایی خانوادگی در رفع مشکلات مختلف ایفای نقش کند.از طرف دیگر اختلالات غیرقابل پیش‌بینی در مکالمات خانوادگی غیرقابل اجتناب است و به همین دلیل مشاور باید نظارت کامل داشته باشد.

حالا در صورتی که مشکلی برای هر یک از اعضای خانواده به وجود بیاید مشاور می‌تواند ورود کند و نسبت به رفع آن اقدام کند. مشاور نباید لزوم آموزش مناسب را فراموش کند همانطور که مشهود است بسیاری از مشکلات خانوادگی ناشی از عدم شناخت و آموزش کافی است.این بدان معناست که کسانی که به عنوان مشاوره خانواده فعالیت می‌کنند باید توانایی آموزش دادن را داشته باشند یا حداقل دوره های آموزشی را معرفی کنند.به عنوان مثال مشاوره ازدواج یکی از مهمترین موضوعاتی است که در شروع زندگی مشترک می‌تواند به زوج‌های جوان کمک کند.همین وضعیت در مورد سایر مشکلات و مسائل خانوادگی هم وجود دارد و با آموزش معمولی می توان از آن ها جلوگیری کرد.

 با این حال مشاورانی که در یک زمینه خاص تخصص دارند می توانند نقش آموزشی را برعهده بگیرند. این افراد باید از ظرفیت حرفه ای خود برای مشاوره خانواده استفاده کنند و مسیرهای مختلف مانند سوء استفاده‌های جنسی یا جسمی را برای خانواده‌ها واضح و مشخص کنند.در چنین وضعیتی خانواده‌ها پارامترهای کاملا خاص و مشخص در اختیار دارند که مبنای اصلی قضاوت آنها بوده و بر همین مبنا می توانند مشکلات خود را برطرف کنند. 

حقیقتاً نقش مشاوره خانواده چیز کمی نیست که بخواهیم به همین راحتی از آن چشم پوشی کنیم، اما خانواده‌ها می‌توانند از این ابزار در کنار آموزش‌های متنوع کمک بگیرند. شما هم اگر پیشنهادی دارید خوشحال می شویم که در بخش نظرات وارد کنید.