9
دی
مشاوره و راهنمایی شغلی
مشاوره شغلی
راهنمایی شغلی جریانی پیوسته و مستمر است و بر تمامی جنبه های شخصیتی فرد در زمینه های استعداد ، رغبت ، ادامه ی زندگی و اعتماد به نفس و … تاکید دارد. مشاوره شغلی عبارت است از تعیین یک حرفه که با استعدادها و امکانات و خصوصیات روانی و جسمی فرد سازگار و هماهنگ باشد تا بتواند مسیر پیش روی فرد را در آینده هموار سازد.
در راهنمایی و مشاوره شغلی کدام اطلاعات مورد بررسی قرار میگیرند؟
یک دسته اطلاعات مربوط به مشاغل و دسته دیگر اطلاعات مربوط به ویژگی ها و استعدادهای فرد می باشد و در جریان مشاوره تلاش میشود تا هماهنگی و تناسب بین این دو دسته اطلاعات مشخص شود و تعیین گردد تا چه اندازهای شرایط مربوط به یک حرفه با توانایی ها و ویژگی های فرد سازگاری دارد.
تقسیم بندی مشاغل در دو بخش کلی و اصلی
مشاغلی که انجام آنها نیازی به طی کردن دوره های آموزش عالی و حضور در دانشگاه ندارد البته دوره های کوتاه مدت فنی حرفه ای را نیاز دارد.
مشاغلی که انجام آنها نیازمند آموزش در دانشگاه و حضور در مراکز آموزش عالی است که این مشاغل نیازمند تجربه هست.
عواملی که در ایجاد رضایت شغلی مؤثرند را می توان به دو دسته تقسیم نمود:
عواملی که در مراحل قبل از انتخاب شغل می توانند در رسیدن به رضایت شغلی مؤثر باشند.
عواملی که بعد از انتخاب شغل و در طی فرآیند انجام کار رضایت شغلی را ایجاد می نمایند.
راهنمایی و مشاوره شغلی یکی از عواملی است که در دسته اول قرار می گیرد و به عبارت دیگر چنانچه شخص بتواند در طول تحصیل و مرحله کاریابی از راهنمایی مناسب در زمینه مشاغل برخوردار شود احتمال اینکه در آینده از کاری که انجام می دهد احساس رضایت داشته باشد، افزایش مییابد و همین عامل باعث به وجود آمدن اعتماد به نفس در شخص می شود.
بهره گیری از راهنمایی و مشاوره با هدف های زیر ضرورت دارد :
ایجاد انگیزه در افراد به انتخاب شغل مناسب (ادامه ی حیات جامعه)
کمک به افراد برای انتخاب شغل مناسب (توانایی و علاقه ی خود)
ایجاد مراکز آموزشی و بازآموزی شغلی (جهت گذراندن دوره های شغلی)
سپردن کار به کاردان (گماردن افراد به کار براساس تخصص و کاردانی)
زمان اقدام به مشاوره شغلی
با توجه به گسترش یافتن مشاوره شغلی و احساس نیاز شدید به آن به صورت برنامه ریزی های کلی تلاش میشود از همان دوران تحصیل گام های اولیه راهنمایی شغلی برداشته شود. سال اول دبیرستان معمولا زمان رسمی برای شروع آشنا سازی دانش آموزان با مشاغل و حرفههای مختلف است که به صورت فعالیت های کلاسی ، تهیه بروشورهای شغلی ، بازدید از مشاغل مختلف و برگزاری اردوها انجام میگیرد و تلاش میشود با ارائه اطلاعات کافی به دانش آموزان در مورد مشاغل مختلف و همچنین در نظر گرفتن توان و استعدادهای خود به انتخاب رشته تحصیلی بپردازند.
بطور خلاصه وظایف مشاور شغلی عبارت است از :
مشاور شغلی و حرفه ای باید فرد را از نیازهای شغلی مملکت آگاه سازد و رغبت ها استعدادهای فرد را به او بشناساند. مشاور فقط نقش مشورتی و راهنمایی فرد را برعهده دارد و هیچگاه فرد را به انتخاب شغل معینی مجبور نمی کند. در عین حال مشاور می تواند شغل و یا مشاغلی را به مراجع پیشنهاد نماید.
و کلام آخر اینکه :
محیط کار انسان به مثابه منزل دوم او می باشد و چه بسا کسانی عمده ساعات شبانه روز خود را در محیط کارشان به سر می برند. بنابراین بدیهی است که محیط کار نیز بایستی همچون خانه برآورنده حداقلی نیازهای روحی و روانی افراد باشد تا ضمن کسب درآمد و ارتقای سطح دانش و مهارت حرفه ای خود به خدمتی صادقانه و موثر بپردازند.
شما نیز می توانید برای بهره گیری از مشاوره ی مشاوران شغلی و انتخاب و تصمیم گیری مناسب همین حالا اقدام نموده و تاثیر مشاوره را در زندگی خود احساس نمایید. مشاوره ی شغلی به صورت تلفنی و حضوری انجام پذیر خواهد بود و آزمون های شغلی نیز به شما مسیر درست را نشان خواهند داد.
ما در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی آنلاین آوای سعادت راهکارهای لازم در زمینه برخورد با موضوع را به شما آموزش خواهیم داد